Af - 28/11-15 19:11

Læg kameraet væk til julefrokostenLæg kameraet væk til julefrokosten

Du bliver ikke populær blandt kollegerne, hvis du dokumenterer og deler julefrokostens pinlige optrin på de sociale medier! Det viser en ny undersøgelse.

Bildstrecke im Grossformat »
Joan Ørtings erfaring siger hende, at det mest er kvinder, der ligger billeder op fra firmajulefrokosten. Kvinder vil nemlig gerne vise deres partner, hvor smukke og eftertragtet, de var den aften. - Hvis vi mangler lidt fra vores mænd, kan vi godt lide at provokere lidt. 'Se, der er mange mænd, der gerne vil have mig', sexolog Joan Ørting. Men har man en jaloux partner, så undgår man alt, der kunne antyde utroskab, fortæller sexologen. Hvis du til firmajulefrokosten ødelægger for eksempel en dyr vase, som din arbejdsgiver har stående på sit skrivebord, så kan det betragtes som grov, uagtsom opførsel, og så skal du selv erstatte vasen. Her kan et billede fra julefrokosten være afgørende, hvis du selv benægter, at det er dig, der har ødelagt den. Kilde: Helene Rafn, lønforhandlingschef i Djøf. Hvad sker der, hvis jeg brækker mig i arbejdspladsens kopimaskine til firmajulefrokosten, og et billede dokumenterer det? Svar: Uanset om det er dokumenteret eller ej, eller om det er dig, der har gjort det til en fest på arbejdet eller på en almindelig arbejdsdag, så er det arbejdets forsikring, der dækker det. Kilde: Alka Forsikring. DR's vært på Radioavisen, Ole Tøpholm, havde aldrig på noget tidspunkt haft den tanke, at billederne skulle komme videre fra hans Facebook. - Billederne var bare til spøg og skæmt på min facebook for at have nogle festlige billeder til min Facebook. Det undrer mig, at SE og HØR ikke spurgte mig. Måske havde det noget at gøre med, at jeg på daværende tidspunkt havde en åben profil, siger han. På billedet: Ole Tøpholm Efter balladen har Ole Tøpholm holdt sin Facebook lukket. Men de 65 billeder ligger der stadig - som altså kun hans Facebook-venner kan se. På billedet: Ole Tøpholm Samlet set mener 46 procent ikke, man må tage billeder midt og sidst på aftenen til en firmajulefrokost. Kilde: Telias nye undersøgelse. Joan Ørting forklarer, hvorfor der er en større chance end ellers for, at folk er utro til firmajulefrokosten. - Der er alkohol involveret - Folk er dressed up - Der er god stemning - Man møder sine kollegaer på en ny måde - Der er ofte mørkt. Når du er til firmajulefrokost, skal du være bevidst om, at du indgår i en professionel sammenhæng. Det er ikke det samme som at være til fest med dine private venner. Derfor skal du tænke ekstra over, hvordan du opfører dig. Kilde: Helene Rafn, lønforhandlingschef i Djøf. Den yngre generation, mellem 18 og 34 år, er markant mere tolerant i forhold til, at der tages billeder under julefrokosten. Kun godt hver tiende af denne aldersgruppe mener for eksempel, at man bør gemme mobilkameraet helt væk under firmajulefrokosten, mens det gælder for mere end 36 procent af alle danskere over 50 år. Hverken HK eller Djøf har hørt om sager, der er blevet affødt af billeder fra julefrokosten – eller hvor et billede fra julefrokosten har afgjort sagen. Kilde: Torben Gross, pressechef i Djøf og pressechef i HK Birgitte Hougaard

Hvad sker der, hvis du smadrer chefens dyre vase til firmajulefrokosten, men du benægter, det er sket? Hvad betyder det, at et billede dokumenter, at du ødelagde den? Få svaret her.

'Last Christmas' spiller på anlægget, kollegaen danser tæt med studentermedhjælperen og chefen er faldet i søvn over de åbnede gaver fra pakkelegen.

Minderne fra firmajulefrokosten kan være sjove at forevige med billeder. Men det mener en betydelig andel af danskerne ikke, at man må.

En fjerdedel af danskerne svarer nemlig i en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Telia, at det ikke er i orden at tage billeder til firmajulefrokosten.

Derudover mener 86 procent af de adspurgte ikke det er i orden, hvis du ligger billeder fra festen på de sociale medier uden at spørge.

- Jeg er overrasket over, at der er så mange imod det. Men det må jo være fordi, folk har noget at skjule. Når folk går til julefrokoster slipper de hæmningerne løs og opfører sig helt voldsomt, siger sexolog- og parterapeut Paprika Noel.

Kan du godt lide at læse om arbejdsliv, og vil du opdateres om emnet? Så like MX PENGE på Facebook.

Billederne fra julefrokosten kan meget muligt være det bevismateriale, som partneren mangler. Paprika Noel fortæller, at hun har hørt om flere tilfælde, hvor billeder har fældet partneren i at være utro. Joan Ørting er heller i tvivl om, hvad billederne kan betyde.

- Hvis vi fornemmer bare en lille smule, at der kan være noget på færde, så går vi på jagt efter beviser blandt andet i kollegaens Facebook, siger sexolog Joan Ørting.

DR's vært på Radioavisen, Ole Tøpholm, var en af dem, der fik bøvl med sine kollegaer, fordi han tog billeder til en DR-firmajulefrokost og lagde dem på Facebook.

Torsdagen ugen efter havde SE og HØR nemlig bragt billederne, uden han vidste det.

Jeg kan huske, hvor meget ballade, der blev. Jeg fik et verbalt rap over fingrene. Det var forholdsvis uskyldige billeder, men folk blev sure over den historie, der blev koblet på. SE og HØR havde eksempelvis lavet en billedtekst til mit billede af en Reimer Bo med en rød ansigtskulør og skrevet noget med 'allerede i julehumør'.
Det siger Ole Tøpholm.

Han mindes ikke, om han dengang spurgte folk, om det var i orden, at han tog billeder, og om det var okay, at de kom på Facebook. Men han troede, at folk havde indtrykket af, at hans billeder ikke kun var til familiealbummet derhjemme.

- I dag har jeg lært af min erfaring. Min Facebook er lukket, og jeg tager ikke billeder til firmajulefrokoster - i hvert fald ikke et helt album ligesom dengang.

LÆS OGSÅ: Frække danskere: Så mange har knaldet på arbejdet

LÆS OGSÅ: TV: Ædedolk gør klar til årets julefrokost med fræk video

LÆS OGSÅ: Blogger Signe Sjøstrøm guider: 5 julefrokoster - 5 looks

LÆS OGSÅ: Familiefejde: Broderens Oscar-statuette ødelagde Rasmus Walters julefrokost

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Klaus' kæreste gik fra ham på grund...
bt.dk
Sex and the City-stjerne stiller op...
bt.dk
Strålæggere fik sig en overraskelse:...
bt.dk
Husker du Henrik og alle de andre?...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx