Af - 17/10-16 20:51; Opdateret: 18/10-16 10:18

Camilla fik 36.000 kroner, da hun opdagede denne fejlCamilla fik 36.000 kroner, da hun opdagede denne fejl

Nye undersøgelser viser, at der er fejl i mange af danskernes lønsedler, og det kan i nogle tilfælde koste lønmodtagerne dyrt. Det er Camilla et godt eksempel på.

Klik dig gennem videoen og se, hvordan du tjekker at alt er som det skal være på din lønseddel. Kilde: Krifa. Se video i større format i vores videosektion Videoportal

'Pension', 'løntillæg' og 'løntrin'.

Lønsedlens mange tunge ord gør den knap så læsevenlig. Men nu sætter to nye undersøgelser streg under, hvor vigtigt det er at gennemgå det taltunge dokument.

38 procent af sygeplejerskerne har nemlig inden for det seneste år oplevet, at der var fejl på deres lønseddel, viser en ny undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd.

Blandt HK's medlemmer er det 37 procent, som en eller flere gange har fundet fejl på lønsedlen, viser ny ny undersøgelse fra HK.

Det er da et overraskende højt tal. Mange virksomheder får lønbureauer til at ordne lønsedlerne, så man skulle tro, de kunne finde ud af det.
Sådan lyder reaktionen fra Jesper Schmidt, der er faglig sekretær i HK Privat til metroxpress.

Like MX Penge på Facebook, hvis du vil opdateres med artikler om forbrug, iværksætteri og arbejdsmiljø.

Hos fagforeningerne FOA og Krifa genkender man også tendensen med, at nogle lønsedler gemmer på fejl:

- Vi kører en del sager på dette område. Vi ser mest fejl på ufaglærtes lønsedler. Det gælder især for rengøringsassistenter og lastbilschauffører, siger Lars-Ole Jensen, der er juridisk konsulent i Krifa til metroxpress.

Får du ikke tjekket lønsedlen, kan du risikere at gå glip af penge, du rent faktisk har tjent. Det er sygeplejerske Camilla Friis-Larsen et glimrende eksempel på.

Lønningerne fortsætter deres rolige trav opad
Lønningerne fortsætter deres rolige trav opad

På et kursus sidste november gik det op for hende, at hun og fire af hendes kollegaer var lønnet på et forkert løntrin. For Camilla Friis-Larsens vedkommende strakte fejlen sig tre år tilbage, hvor hun blev ansat i sit nuværende job hos Roskilde Kommune.

Efter et halvt år fik Camilla Friis-Larsen udbetalt 36.000 kroner før skat, som svarer til det beløb, hun havde snydt sig selv for i alle tre år.

Det var fedt. Det var stort. Jeg var først og fremmest glad for at få ret.
Det siger 49-årige Camilla Friis-Larsen, der forærede en kagemand til dem, der hjalp hende med at føre sagen.

Sygeplejerske Camilla Friis-Larsen arbejder hos Center for Alkohol- og Stofbehandling i Roskilde.

Til sammen fik Camilla Friis-Larsen og hendes fire kollegaer 200.202 kroner i kompensation.

To af kollegaerne var blevet lønnet på et forkert løntrin i henholdsvis otte og 16 år, men da det "kun" er de seneste fem år, der kan betales med tilbagevirkende kraft, har kollegerne altså betalt en høj pris for ikke at have sat sig ind i deres lønseddel og rettigheder.

Storbritannien hæver mindsteløn til glæde for 1,3 millioner
Storbritannien hæver mindsteløn til glæde for 1,3 millioner

Camilla Friis-Larsen brugte pengene på sin sommerferie, som hun tilbragte med familien i England. Hun bebrejder ikke sin arbejdsplads, at der var fejl i hendes løn.

Det er dog langt fra alle lønmodtagere, der er så heldige at kunne få den rette løn med tilbagevirkende kraft.

- Vi ser ofte, at medlemmer først henvender sig efter at være opsagt, og det kan give bevismæssige problemer og medføre tab af rettigheder, siger Lars-Ole Jensen fra Krifa.

Sådan kommer vi de mange lønsedler med fejl til livs:

- Virksomhederne bør sørge for at få udarbejdet overskuelige lønsedler, og de ansatte kan sørge for at tjekke deres lønsedler og så kontakte os hurtigst muligt, siger Lars-Ole Jensen fra Krifa.

- Medarbejderne skal spørge deres fagforening, om der er noget på lønsedlen, de har overset. Hvis man synes, noget ser underligt ud, så kan man få hjælp fra fagforeningen, siger Jesper Schmidt, der er faglig sekretær i HK privat.

Hvis du forstår så lidt af din lønseddel, at du ikke engang kan se, hvis noget ser mærkeligt ud på lønsedlen, bør du også kunne få hjælp af din fagforening.


Disse to fejl på lønsedlen bliver ifølge HK oftest bliver begået:

1.
- Hos HK har vi pensionsaftaler i alle vores overenskomster, og det betyder, at arbejdsgiverbidraget skal ligge på otte procent af den SAMLEDE løn. Men nogle gange sker det, at arbejdgiver glemmer, at de også skal give otte procent i pension af overarbejdstillægget, siger Jesper Schmidt.

2
- Vi ser også, at det på nogle lønsedler fremgår, at du kun får én procent af din løn i fritvalgskonto. Men siden 2014 er fritvalgskontoen steget til to procent, siger han.

LÆS OGSÅ: LA vil forbedre vilkårene for arbejdende udlændinge

LÆS OGSÅ: Her bliver du oftest snydt på din lønseddel

LÆS OGSÅ: Undersøgelse: I denne alder skal kvinder få børn

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx