Af - 29/12-16 08:14; Opdateret: 29/12-16 12:17

Line har gået i det samme tøj i 24 dage: 'Jeg har virkelig følt mig utilpas'Line har gået i det samme tøj i 24 dage: 'Jeg har virkelig følt mig utilpas'

'Det har været pisseirriterende'. Sådan lyder dommen fra 28-årige Line Rønn Tofte, der som en del af et eksperiment gik i den samme kjole i 24 dage i træk i december.

Bildstrecke im Grossformat »
- Normalt har jeg ikke lyst til at have det samme tøj på to dage i træk. Jeg udtrykker mig gennem min stil. Det betyder meget, at jeg kan tage noget på, som jeg føler mig tilpas i, siger 28-årige Line Rønn Tofte fra København til metorxpress. - Jeg valgte skjortekjolen som det stykke tøj, jeg havde på alle dage frem til den 24., da den egentlig er ret fed. Den kan bindes op som en skjorte, hvis man vil det, siger hun. Du kan se skjortekjolen på billedet her. - De mennesker, som jeg har snakket med om eksperimentet, synes, det var fedt nok, at jeg gjorde det. Det er en godt med lidt inspiration, siger Line. - Eksperimentet har lært mig, at jeg ikke har behov for konstant at købe noget nyt. Jeg har helt sikkert haft et overforbrug før hen, siger Line og fortsætter: - Jeg har gået med til det her eksperiment for at få sat det på spidsen: Folk skal tænke sig om en ekstra gang. Vi smider så meget tøj ud hvert år. Mange af os kunne få glæde af at finde ud af, hvor meget vi køber og smider ud hvert år. Mænd og kvinder har i gennemsnittet 11 par bukser og 12 par sko. Men vi bruger langt fra alt vores sko og tøj. Klik videre til næste billede for at se, hvor mange bukser og sko, vi bruger. Mænd og kvinder bruger i gennemsnittet regelmæssigt syv par bukser og seks par sko. Blandt danskerne vurderer 75 procent, at de har for meget tøj og sko. Kun 44 procent af danskerne er villige til at leve med halvt så mange beklædningsgenstande målt i forhold til, hvad de har liggende i skabet i dag. Mens 44 procent af danskerne er villige til at skille sig af med halvdelen af deres tøj, er tallet langt højere hos vores nordiske naboer. Det gennemsnitlige tal for hele Norden er 51 procent, mens hele 63 procent af finnerne er positive stemte over for en nedgradering af garderoben. Her kan du følge dine venner eller de brugere, som du synes har en cool garderobe. Vores brugere køber og sælger brugte ting fra andre brugere og sørger for at flere ting får en ny ejer. På knap to år er vi vokset til over 700.000 brugere og er udover Danmark lanceret i både Schweiz, Holland og Belgien.

Hun gjorde det for at sætte fokus på tøjspild og overforbrug.

Julefrokost med arbejdet, kagebagning og julehygge med familien.

Der er mange arrangementer i december, men hvordan ville du have det med at have det samme tøj på til hvert arrangement?

Det er den udfordring, som 28-årige Line Rønn Tofte nu har gennemført. I november skrev metroxpress om, at secondhand-appen 'Tradono' søgte en deltager til at gå i det samme tøj hver dag frem til jul som et led i et eksperiment, der skulle sætte fokus på tøjspild.

28-årige Line Rønn Tofte blev valgt til eksperimentet.

Det har været svært at gå i den samme skjortekjole i 24 dage. Julen er fuld af sociale arrangementer, så det har været pisse irriterende ikke at kunne tage noget andet på til blandt andet julefrokosterne. Jeg har følt mig lidt underdressed.
Det siger Line Rønn Tofte fra København til metroxpress.

Like MX Penge på Facebook, hvis du vil opdateres med artikler om blandt andet forbrug.

Hun har dog godt måtte vaske skjortekjolen, så længe hun havde den på hver dag. Men det har så også været noget af det eneste, Line har skulle vaske i december.

- Ja, jeg har haft mindre vask og derfor haft mere tid. Jeg har også sparret penge, for som en del af eksperimentet har jeg ikke måtte købe nyt tøj, siger Line.

Hun plejer ellers gerne at tage ind til byen om fredagen, inden festerne kalder for at shoppe nyt outfit til om aftenen.

Virtuelt klædeskab rammer herregarderoben
Virtuelt klædeskab rammer herregarderoben

Men der har også været andre fordele ved at bære den samme kjole dag ud og dag ind:

- Om morgenen har jeg ikke skulle bruge så lang tid, som jeg plejer, på at vælge tøj. Jeg har bare sprunget ud af sengen og hoppet i den samme kjole. Det eneste, jeg har skulle tænke over, er, hvad jeg skulle sætte den sammen med, siger Line.

Hun er dog overrasket over, at stort set ingen har lagt mærke til eller kommenteret på, at hun hver dag er troppet op i den samme kjole. En kjole, som Line ikke har tænkt sig at tage på igen.

- Det var mega dejligt - virkelig dejligt - at få den af og komme i noget andet tøj, siger Line Rønn Tofte, der hoppede i nogle jenas og en bluse, da eksperimentet var ovre.

Top fem: Her er de mest populære julegaver i år
Top fem: Her er de mest populære julegaver i år

- Grunden til, at Tradono valgte at udfordre Line til Tøjkuren, er, at flere og flere ser meget af det tøj, de køber, som noget der er til engangsbrug. Den adfærd tror vi på, at vi kan være med til at ændre, så mindre tøj ryger i skraldespanden og kan blive brugt mere, enten af ejeren selv eller andre, som kan genbruge det, siger Anne Sofie Banke, PR og Brand Manager i Tradono til metroxpress og fortsætter:

- Derfor ville vi med Tøjkuren-eksperimentet stikke lidt til danskernes vaner inden for tøjforbrug. Vi opfordrer ikke til at gå i det samme tøj en helt måned i træk, men måske kan det inspirere til, at man kigger en ekstra gang i skabet eller i genbrug, før man svinger kreditkortet. Det er både godt for miljøet og pengepungen.

Her ses Line i sin skjortekjole, som hun havde på det meste af december.

LÆS OGSÅ: Kun 1,5 procent af penge fra tøjindsamling går til fattige lande

LÆS OGSÅ: Godhjertede aarhusianere udnyttes på nettet

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Bokseverdenen i sorg: Manden bag...
bt.dk
Poul Madsen: Jeg har fortalt min...
bt.dk
Kæmpe studie: Sodavand, fritter og...
bt.dk
Chok i FC København: Stjernespiller...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx