Af Ritzau - 07/10-16 07:44

Opdag brystkræft i tide: Det skal du se efterOpdag brystkræft i tide: Det skal du se efter

Hvert år får omkring 4700 danske kvinder konstateret brystkræft, men opdages det i tide, er der god chance for at blive kureret.

storybild

Det anbefales, at du tjekker dig selv for symptomer på brystkræft en gang om måneden. (Billede: Free/Colourbox)

Brystkræft er en af de mest udbredte kræftformer herhjemme med cirka 4700 konstaterede tilfælde hvert år. Derfor vil man inden for lægeverdenen gerne gøre meget for, at tilfældene opdages i tide.

At opdage brystkræft i et tidligt stadig er nemlig altafgørende for dine overlevelseschancer.

Men hvad kan man selv gøre for at opdage brystkræft tidligt? Det giver Ahura Etemad, der er speciallæge ved Aleris-Hamlet Hospitaler, sit bud på.

Et af de gode råd er, at man bør tjekke sig selv jævnligt. Lægen anbefaler, at man mærker efter en gang om måneden eller hver anden måned, om der er sket mærkbare forandringer med vævet eller huden på eller omkring ens bryst.

Og så er det vigtigt, at man tjekker sig selv godt efter, lyder det fra Ahura Etemad.

- Det har ingen betydning om, man ligger ned eller står op, når man tjekker sig selv. Det vigtigste er bare, at man får tjekket hele brystet igennem, og også får mærket efter i armhulen, siger han til Ritzau Fokus.

Derudover bør man også kigge efter ændringer i huden på og omkring brystet. Det kan være indtrækninger i huden, hvor huden trækker sig sammen eller der opstår en fordybning i huden, farveændringer eller fortykninger i huden.

Er man det mindste i tvivl, bør man altid søge læge og få det tjekket, lyder rådet fra Ahura Etemad.

- Det kan være svært at mærke, om der er en knude, og det er den største hurdle, når man undersøger sig selv. Det er dog den eneste måde, man kan blive opmærksom på, om der er noget i brystet, der skal undersøges nærmere, siger han.

En ting er at undersøge sig selv for brystkræft og søge læge, hvis man har en mistanke. Men din livsstil kan også have betydning for, om du overhovedet udvikler brystkræft.

Det fortæller Anne Tjønneland, der er forskningsleder ved Center for Kræftforskning hos Kræftens Bekæmpelse. Hun peger især på alkohol som en af de største syndere.

Risikoen for at udvikle brystkræft øges ifølge hende i gennemsnit med ti procent per genstand, man drikker om dagen. Sammenligner man en kvinde, der drikker en genstand, med en kvinde der drikker to, så har kvinden, der drikker to genstande, ti procent relativ højere risiko for at udvikle brystkræft.

- I grove træk kan man tilskrive alkoholindtaget for 15 procent af de tilfælde med brystkræft, vi har herhjemme, siger Anne Tjønneland til Ritzau Fokus.

Det er også vigtigt, at man holder sin vægt, samt at man holder sig fysisk aktiv, hvis man vil mindske risikoen for at udvikle brystkræft, lyder rådet fra Anne Tjønneland.

Det danske sundhedsvæsen tilbyder regelmæssige mammografiscreeninger til kvinder i alderen 50-69 år. Før du når den alder, skal du selv søge læge og bede om en mammografi, hvis du har mistanke om, at noget er galt.

Fakta: Her er symptomerne ved brystkræft

- Læg mærke til, om brystet ændrer form eller størrelse

- Mærk jævnligt efter knuder i brystet og under armen. Gerne en gang hver eller hver anden måned

- Se efter forandringer i huden. Det kan være indtrækninger i huden, farveændringer og fortykninger i huden

- Hold øje med, om der kommer klar eller blodig væske fra brystvorten

- Er du det mindste i tvivl, bør du søge læge straks og få det tjekket efter

Kilde: Ahura Etemad, speciallæge Aleris-Hamlet Hospitaler

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx