Af - 19/03-15 16:12

Boligøkonom: Der er ingen risiko for boligboble – tværtimod!Boligøkonom: Der er ingen risiko for boligboble – tværtimod!

Nationalbankdirektøren advarer om risiko for ny boligboble, men de seneste tal viser prisfald på huse. 'Meget uheldig' udmelding fra nationalbankdirektøren, siger boligøkonom.

storybild

Trods snakken om fremgang og opsving faldt priserne på huse med 0,5 procent i 4. kvartal 2014. (Billede: polfoto/arkiv)

Det er dårlig timing og uden hold i virkeligheden, når nationalbankdirektør Lars Rohde farer frem med advarsler om, at en ny boligboble kan være på vej og anbefaler politikerne at ændre boligbeskatningen, så den dæmper prisstigninger. Sådan lyder det fra den uafhængige boligøkonom Curt Liliegreen, Boligøkonomisk Videncenter.

Nye bundrekorder for boliglån - men ingen negative renter
Nye bundrekorder for boliglån - men ingen negative renter

Det skaber nemlig usikkerhed blandt boligejerne og -købere og kan ifølge Liliegreen svække et boligmarked, som ikke er i nærheden af boble-priser, men tværtimod stadig døjer med prisfald og alenlange liggetider i store dele af landet.

- Det er meget uheldigt, når nationalbankdirektøren endnu en gang sår tvivl om boligmarkedet, for det kan være med til at sætte et opsving over styr, hvis der er nogle politikere, der lytter til ham, siger Liliegreen og tilføjer:

- Der er ikke brug for et politisk indgreb, som vil medføre prisfald, men for at hjælpe yderområderne. Jeg vil opfordre alle til at forholde sig til data, og de viser altså, at det ikke går supergodt på det danske boligmarked. Nogle steder i landet går det faktisk bekymrende dårligt.

Priskrig på andelslån: Her er den billigste rente
Priskrig på andelslån: Her er den billigste rente

I 4. kvartal sidste år faldt huspriserne med 0,5 procent. Set over hele året steg de med beskedne 1,5 procent, mens ejerlejligheder steg med 4,7 procent på landsplan, viser tal, som Realkreditrådet og realkreditforeningen offentliggjorde i går. I fem ud af 11 landsdele faldt priserne sidste år. Det gælder i Nordsjælland, Fyn, Syd-, Øst- og Vestjylland.


Nationalbankdirektøren udtrykte onsdag i denne uge bekymring over de stigende priser på ejerlejligheder i København, som er steget 42 procent siden bunden af krisen, men stadig ligger 11 procent under toppen før krisen.

Men bekymringen er ubegrundet, fordi ejerlejligheder udgør en meget en lille andel af den samlede boligmasse i Danmark, siger Liliegreen:

- Man skal kigge på huse i hele landet og ikke på ejerlejligheder i København, hvis man vil sige noget om boligmarkedet. Der er kun 40.000-50.000 ejerlejligheder i København. Det er klart, at priserne på dem stiger, når der sker en afvandring fra land til by, og efterspørgslen dermed stiger. Men det har intet med en boble at gøre. Det er almindelig logik, siger Curt Liliegreen.

Prisen på huse og lejligheder er den højeste i fem år
Prisen på huse og lejligheder er den højeste i fem år

Cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian er på linje:

- Husmarkedet er kun inde i en skrøbelig bedring, mens markedet for lejligheder trods alt har det bedre, uden at prisvæksten på landsplan er voldsom høj.

LÆS OGSÅ: Prisen på huse og lejligheder er den højeste i fem år

LÆS OGSÅ: Rekordniveau for lejligheder i 2014: Salg for milliarder

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Poul Bundgaards stenrige barnebarn...
bt.dk
Trump rasler med sablen: Vil indføre...
bt.dk
Person stukket ned ved indkøbscenter...
bt.dk
Forsvarers billede af Peter Madsen:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx