Af - 04/09-14 09:11

Sodavandssalget bruser over – også syd for grænsenSodavandssalget bruser over – også syd for grænsen

Afskaffelsen af sodavandsafgiften skulle have bremset grænsehandlen, men salget af sodavand syd for grænsen bruser nærmest over, viser nye tal.

storybild

Selv om sodavand er blevet billigere i Danmark, efter sodavandsafgiften er belvet afskaffet, valfarter danskerne i stigende grad til grænsen for at fylde bagagerum og trailere med sodavand. Fleggaards salg er steget markant - efter afgiften blev fjernet. (Billede: polfoto/arkiv)

Danskernes hang til fylde bilen med sodavand syd for grænsen er ikke blevet mindre, efter Venstre trumfede en afskaffelse af afgiften på sodavand igennem i vækstaftalen med regeringen i foråret 2013. Tværtimod.

Hovedargumentet var, at afskaffelsen af afgiften ville flytte sodavandssalg fra Tyskland til Danmark.

Ulovlig grænsehandel på nettet boomer
Ulovlig grænsehandel på nettet boomer

Men grænsehandelsgiganten Fleggaard, som sidder på omkring halvdelen af den danske grænsehandel i Tyskland, øgede salget af sodavand (målt i liter) med hele 18,5 procent i første halvår i år sammenholdt med første halvår 2013. Det viser interne salgsstatistikker, Fleggarad har forelagt for Folketingets skatteudvalg.

I samme periode er sodavandssalget i danske butikker ifølge Bryggeriforeningen steget med 11,6 procent. Meget tyder altså på, at salget ikke er flyttet hjem, men øget både herhjemme og syd for grænsen. Det er skidt nyt for folkesundheden, bemærker professor og ekspert i folkesundhed Bent Egberg Mikkelsen, Aalborg Universitet:

Danske butikker lider under udenlandsk nethandel
Danske butikker lider under udenlandsk nethandel

- Det er ikke så politisk korrekt at sige, men vi ved, at de, der ikke har så mange penge, også er dem, der lever mindst sundt. De er også mest prisfølsomme, og afskaffelsen af sodavandsafgiften kan have have fået deres forbrug til at stige

Skatteordfører Torsten Schack Pedersen (V) er skeptisk over for Fleggaards tal, men siger:

- Jeg vil gerne afvente officielle tal fra Danmarks Statistik. Men selv hvis Fleggaards tal holder, er der grund til at glæde sig over, at danskerne har fået billigere sodavand. Og det er altså forbrugerens og forældrenes ansvar, hvor meget sodavand man drikker.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Her er vinderen af 'Divaer i Junglen'
bt.dk
Ny popularitetsmåling: Topminister...
bt.dk
Dansk firma skovler millioner ind...
bt.dk
FCM er danske mestre - Brøndby...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx