Af Ritzau - 31/05-16 07:53

Har du firmatelefon? Så let kan din telefon få dig fyretHar du firmatelefon? Så let kan din telefon få dig fyret

Din arbejdsgiver har ret til at bortvise dig, hvis du bruger fri telefon til at foretage private køb over nettet eller sms.

storybild

En fri telefon er ikke lig med frit forbrug. Heller ikke selv om du betaler skat af din telefon, som du skal. (Billede: Free/Colourbox)

Din telefon kan få dig fyret fra dit job, og ikke kun fordi du konstant bruger den til at tale privat eller spille Wordfeud midt i arbejdstiden.

En ny højesteretsdom har nemlig slået fast, at arbejdsgiveren er i sin gode ret til at bortvise en it-ansat, der har brugt sin arbejdstelefon til at købe togbilletter til privat brug.

- Det er selvfølgelig en rigtig ærgerlig sag, siger Hanne Lykke Jespersen, som er næstformand for PROSA, forbundet for it-professionelle, til Ritzau Fokus.

Dommen sætter derved en tyk streg under det faktum, at en fri telefon ikke er lig med frit forbrug.

Interesserer du dig for arbejdsforhold, erhverv og forbrug, og vil du opdateres med artikler om emnerne? Så like MX Penge på Facebook.

Heller ikke selv om den ansatte i den konkrete sag blev beskattet af sin telefon, som det er helt normal procedure.

- Når man bliver beskattet af arbejdsmobilen, forudsætter det almindeligvis, at medarbejderen også må anvende mobilen til private formål, lyder det fra Mads Cramer T. Kam, der er advokatfuldmægtig hos ADVODAN.

Men nu har Højesteret altså slået fast, at deciderede private køb, der er foretaget - og betalt af arbejdsgiveren - via en arbejdsmobil, kræver arbejdsgiverens udtrykkelige accept - og den havde medarbejderen ikke i denne sag.
Det forklarer Mads Cramer T. Kam i en pressemeddelelse.

Det betyder, at der skal være en på forhånd klar aftale om, hvad man må og ikke må med sin arbejdsgiverbetalte telefon - arbejdsgiver og ansat imellem.

Ekspert: Sådan skjuler du private billeder på din iPhone fra kæresten
Ekspert: Sådan skjuler du private billeder på din iPhone fra kæresten

Hvis der ikke er en aftale, så vil tvivlen komme arbejdsgiveren til gode.

Derfor er det en god idé både for arbejdsgiver og ansat at blive enige om reglerne for at undgå dumme misforståelser og regelbrud, lyder rådet fra Hanne Lykke Jespersen.

- Uklare aftaler er bare noget skidt for begge parter. Det er jo som regel lønmodtageren, der er den svage part i sådan en sag. Men det er jo også træls for arbejdsgiveren at skulle igennem sådan en sag, hvis man ellers var glad for sin medarbejder, forklarer Hanne Lykke Jespersen.

Nu dykker prisen på mobilsnak og sms'er og data i hele EU
Nu dykker prisen på mobilsnak og sms'er og data i hele EU

Højesterets domsafsigelse fortæller samtidig, at det ikke er beløbets størrelse, der er afgørende for, om en medarbejder bryder reglerne på sin arbejdsgiverbetalte telefon eller ej.

Principielt er det bortvisnings- eller fyringsgrundlag at bruge telefonen til små ting som busbilletter eller konkurrencer på internettet.

- Det er jo ret simpelt. Man skal ikke bruge sin arbejdstelefon til at foretage privatkøb, hvis man er i tvivl, siger Hanne Lykke Jespersen til Ritzau Fokus.

/ritzau/FOKUS

LÆS OGSÅ: 10 gode råd til at holde liv i din iPhone så længe som muligt

LÆS OGSÅ: Tyv bliver af ren idioti fanget lige ude foran politistation

LÆS OGSÅ: Ny trend: Sådan går du tilbage til gammeldags mobil

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Flere tordnede mod 'sexistisk' sang:...
bt.dk
BTs fodboldkommentator: Spørge-Åge...
bt.dk
Kim Walls mor fokuserer på...
bt.dk
Panik på Wall Street - kurserne...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx