Af Ritzau - 06/06-16 07:34; Opdateret: 06/06-16 14:24

Så mange har stjålet eller snydt på jobbetSå mange har stjålet eller snydt på jobbet

Danskerne vilde med at småsvindle. Det viser en ny undersøgelse fra Deloitte.

storybild

15 procent har taget kontorartikler fra arbejdspladsen. Det viser en ny undersøgelse. (Billede: Jens Nørgaard Larsen)

Snyd med timesedlen. Et par flasker rødvin under bordet. Varer til privatforbrug og en klipsemaskine i lommen.

Danskerne er flittige til at omgås reglerne på jobbet, viser en ny undersøgelse fra Deloitte. Her indrømmer hele 20 procent, at de har snydt på vægten inden for de seneste to år. Selv små sager kan gøre skade på arbejdspladsens renomme, advarer ekspert.

- Det er heldigvis sjældent, at danske medarbejdere laver større svindelnumre for egen vindings skyld. Til gengæld er der rigtig mange, der snyder i det små. Man synes nok, at det ikke er så slemt, når det drejer sig om mindre beløb, eller når det bare er bittesmå uregelmæssigheder med udlæg og løn, siger partner i Deloitte Thomas Brun i en pressemeddelelse fra Deloitte. Han rådgiver virksomheder om krisehåndtering.

Interesserer du dig for arbejdsliv og arbejdsmiljø, og vil du opdateres med artikler om emnerne? Så like MX Penge på Facebook.

Særligt uretmæssige gaver givet til leverandører og kunder er noget, der forekommer på flere arbejdspladser. Samtidig er varekøb gennem virksomheden også en kilde til snyd.

For nogle medarbejdere er det fristende at bestille varer til arbejdspladsen, som i virkeligheden skal bruges privat. Endelig er der også en del medarbejdere, der propper ting i tasken, der ikke burde være der. Det er alt fra virksomhedens egne varer til kontorartikler, it-udstyr, potteplanter, te og kaffe samt i nogle ganske få tilfælde også kontanter
.Det siger Thomas Brun i pressemeddelelsen.

Ifølge Thomas Brun er danskerne meget pragmatiske, når det gælder svindel i det små. Alligevel er der god grund til at passe på:

- For det første kan man naturligvis blive opdaget, hvilket typisk vil føre til, at man mister sit job. Man risikerer dog også at gøre skade på organisationens renomme, hvis svindlen sker på mere systematisk vis. Den skandinaviske kultur er jo kendetegnet af en høj grad af tillid, men det tager lang tid at genoprette tilliden, hvis den først bliver brudt.

AD: Dette må være verdens klammeste kollega
AD: Dette må være verdens klammeste kollega

Thomas Brun opfordrer derfor arbejdspladserne til at kommunikere klart til medarbejderne om både regler og etik:

- Medarbejderne skal vide, at de er arbejdspladsens repræsentanter i alt, hvad de gør, og at deres handlinger altid har konsekvenser. Derfor er det vigtigt at have en løbende dialog om etik kombineret med gode opdagende interne kontroller. Det er den bedste metode til at undgå snyd, siger han i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: Denne branche knækker mange unge

LÆS OGSÅ: 14 tegn på at din chef er hemmeligt forelsket i dig

LÆS OGSÅ: Gode kolleger giver den største arbejdsglæde

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx