Af Ritzau - 15/08-16 05:04

Lån til huset uden renter og gebyrerLån til huset uden renter og gebyrer

En forening vil lave et alternativ til realkreditlånet, som får mange private investorer og er fri for gebyrer, renter og bidragssatser.

storybild

I projektets forsøg skal knap 1000 mennesker hver investere 1000 kroner, som de får igen senest 20 år senere. (Billede: Free/Colourbox)

Fremtidens boliglån kan måske komme til at se helt anderledes ud. I stedet for at låne penge til huset gennem et realkreditinstitut - ja, så kan du låne penge fra dine naboer og endda fremmede.

Foreningen Fair Bidragssats er nemlig i gang med et projekt, "Crowded House", hvor knap 1000 mennesker hver investerer 1000 kroner til foreningen, som så køber en udvalgt boligejer fri af sit fastforrentede lån til lidt under en million kroner.

Boligejeren betaler i stedet af til foreningen - uden renter, gebyrer og bidragssatser. Og hver investor får sine 1000 kroner igen inden for 20 år.

- En af grundtankerne er, at det skal være så simpelt, at både dem der låner, og dem der udlåner, skal kunne gennemskue det, siger Chresten Ibsen, der er formand i foreningen Fair Bidragssats.

Projektet kræver et vist antal investorer, før det kan gennemføres, men Chresten Ibsen tror på, de når at finde dem i tide.

- Hvis det kan lade sig gøre med den gamle fattiggård i Gudum, som vi afprøver det på nu, så er konceptet sikkert, og så kan det også lade sig gøre i Aarhus og København, siger han.

Set på sigt er formålet med ordningen at lave et alternativ til realkreditlån, som er uden renter, gebyrer og bidragssatser.

Men det kan blive svært, mener boligøkonom og lektor på Syddansk Universitet Morten Skak.

- Alle initiativer er velkomne, men jeg tvivler på, at det kan blive en meget stor succes og blive mere effektivt end de eksisterende realkreditinstitutter, siger han.

Bliver det en stor succes, kan det dog være med til at sænke priserne hos de eksisterende institutter, mener han.

For investorerne er der lige nu ikke noget at tjene på ordningen, men man bliver medlem af foreningen, indtil man får sine penge igen, hvilket kan tage op til 20 år. Og på sigt skal det laves mere profitorienteret, fortæller Chresten Ibsen.

Morten Skak synes, det er positivt, at projektet samler en masse folk, der hjælper hinanden, for store grupper kan give en bedre position på markedet.

- Hvis man er flere, så kan man som regel få lidt bedre priser rundt omkring, ligesom i andelsforeninger, siger han.

Og netop tanken om andelsforeninger er med i overvejelserne hos folkene bag projektet. Chresten Ibsen fortæller, at en arbejdsgruppe arbejder med en andelsrealforening.

- Hvis man kunne kombinere de to tanker, så ville det være supermoderne. Men det har længere udsigter, siger han.

Vil du følge med i, om projektet bliver realiseret, eller melde dig som investor, kan du følge med på Fair Bidragssats' hjemmeside.

Fakta om projektet "Crowded House":

- På den gamle fattiggård i Gudum ved Lemvig bor Mette Damgaard, som har et fastforrentet lån hos Nykredit på lidt under en million.

- Inden november skal Fair Bidragssats finde nok investorer til at kunne indfri obligationerne i huset og købe Mette Damgaard fri af lånet.

- Mette Damgaard betaler herefter lidt under 12.500 kroner hvert kvartal til Fair Bidragssats, som hvert år giver 50 investorer deres penge igen uden renter, gebyrer eller bidragssatser.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx