Af Ritzau - 12/08-16 06:03

Red barnets ryg: Sådan pakker du skoletaskenRed barnets ryg: Sådan pakker du skoletasken

Mange børn har helt forkerte skoletasker, påpeger ergoterapeut. Læs her, hvordan du vælger en ergonomisk korrekt taske og pakker den bedst.

storybild

Vejer dit barn 20 kilo, må skoletasken maksimalt veje 3 kilo inklusiv bøger og skolesager. (Billede: Free/Colourbox)

Matematikbøger, penalhus, madpakke og måske endda også en iPad eller computer.

Der skal kunne være meget i en skoletaske, og derfor er det heller ikke ligegyldigt, hvilken taske man vælger.

- Der er rigtig mange overvejelser, når man skal vælge en skoletaske. Det er ikke en god idé at købe en på nettet, for man skal have sit barn med ud at prøve tasken, før man køber den, siger Tine Bieber Kirkegaard Lunn.

Hun er lektor på ergoterapeutuddannelsen på Professionshøjskolen University College Nordjylland, og hun fortæller, at tasken både skal støtte, være polstret, have mange justeringsmuligheder og skal kunne holde til de tunge bøger.

Størrelsen er for det første vigtig: Tasken må ikke være længere eller bredere end barnets ryg, og den skal sidde ind til ryggen og over numsen.

- Især når børn starter i skole, kan de have tasker, der er for store, så de hænger længere nede end numsen. Hvis de er for brede, så bærer barnet tasken skævt, siger Tine Bieber Kirkegaard Lunn.

Mange tasker er tunge i sig selv, og når skolebøger, penalhuse og madkasser kommer oveni, bliver den hurtigt rigtig tung. Tommelfingerreglen er, at tasken højst må veje 10-15 procent af barnets vægt.

En måde at gøre tasken lettere på er at gøre oprydning til en vane hos barnet, så de sorterer, hvilke ting der skal bruges, og hvilke der kan blive hjemme.

- Hvis der er skuffer på skolen, hvor man kan lade ting ligge, så brug dem. Selv et penalhuset vejer noget, råder Tine Bieber Kirkegaard Lunn.

Derudover skal stropperne på tasken kunne justeres, så taskens vægt kan fordeles korrekt, alt efter hvor fyldt den er. Stropperne skal hvile midt på skuldrene og hverken gnave ved halsen eller glide ud.

- Det kan lyde ret banalt, men hvis man kigger på de børn, der startede i børnehaveklasse eller første klasse nu her, så er der altså mange, der har for store tasker eller stropper, der ikke sidder rigtigt, siger hun.

Hvor stropper er en god idé, er mange lommer derimod ingen fordel. Jo flere lommer der er, desto sværere bliver det at fordele vægten rigtigt, konkluderer Forbrugerrådet Tænk, der har testet skoletasker.

Mange forældre håber nok på at kunne købe en taske, der kan følge barnet i årevis, men det er ikke en god idé, mener Tine Bieber Kirkegaard Lunn.

- Skal man tænke ergonomisk, så er det ikke en god idé. Børn ændrer sig meget fra børnehaveklasse til fjerde klasse, både hvor store de er, og hvilke behov de har, siger hun.

Hun råder til at se efter, om tasken flugter med barnets ryg - går den ud over, er den for stor, og fylder den ikke ryggen ud, er den for lille.

Sådan vælger og pakker du skoletasken:

- Undgå en tung skoletaske, som hovedregel må tasken ikke veje mere end 15 procent af barnets vægt.

- Vælg en taske med stor åbning, så den er let at pakke for barnet.

- Pak tunge ting tæt på ryggen og undgå at hænge tunge ting som en vandflaske yderst på skoletasken.

- Pak idrætstøjet ned i tasken, hvis det er muligt. Ellers placer en pose med idrætstøjet oven på tasken i stedet for under den eller bagpå.

- Udskift skoletasken med et par års mellemrum, så den passer til barnets størrelse og vægt.

Kilder: Forbrugerrådet Tænk og Tine Bieber Kirkegaard Lunn.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx