Af Silla Bakalus - 23/10-17 16:50

Dansk restaurant helt til tops: Hædret som den bedste i verdenDansk restaurant helt til tops: Hædret som den bedste i verden

Den københavnske Michelin-restaurant 'Era Ora' har modtaget en ny og meget fornem hæder. »Det er det største, der kunne ske for os,« lyder det fra den glade ejer.

storybild

Ægteparret Elvio Milleri og Edelvita Santos da Silva, der sammen ejer Era Ora, er jublende glade for den nye pris. Her ses de ved en tidligere lejlighed på deres restaurant. (Billede: Kristian Septimius Krogh )

Den kendte restaurant  'Era Ora', der ligger på Christianshavn i København, har i årevis været et kulinarisk fænomen og velbesøgt af madelskere fra hele verden. Men nu har Era Oras italienske madkunst imponeret dem, der er allersværest at imponere – nemlig italienerne selv. Og endda så meget, at italienerne har givet Era Ora en helt særlig hæder.

Den danske restaurant, der siden 1997 har været belønnet med de franske michelin-stjerner, har nemlig nu også imponeret italienerne så meget, at det anerkendte italienske gastronomi-magasin 'Gambero Rosso', som er en slags pendant til den franske Michelin-guide, har udnævnt restauranten til årets bedste italienske restaurant uden for Italien. I et felt af 500 restauranter er det danske spisested strøget helt til tops.

'For at opsummere, så gav restauranten os den mest komplette kulinariske oplevelse, som vi nød i 2017', skriver magasinet blandt andet i sin begrundelse for valget.

Indehaverne af Era Ora, Elvio Milleri og hans kone, Edelvita Santos da Silva, er jublende glade, da BT ringer mandag formiddag. Parret befinder sig stadig i Rom, hvor de har fået overrakt prisen.

»Det er fantastisk for os. Det er en fantastisk tid. Det er da det største, der kunne ske for os,« siger Elvio Milleri til BT.

Ifølge Milleri er det første gang, at det italienske magasin har lavet en guide over udenlandske, italienske restauranter. Magasinet har brugt fem år på at lave guiden og besøge de 500 restauranter, hvor af Era Ora altså er blevet udvalgt til den absolut bedste.

Italienske Elvio Milleri grundlagde Era Ora tilbage i 1983, efter at han nogle år forinden havde mødt nogle danskere og var begyndt at rejse til Danmark. På et tidspunkt faldt han så meget for landet, at han besluttede at blive.

»Vi ville gerne indvie danskerne i vores madkultur (italieneres, red.), og det må man sige er lykkedes i høj grad,« griner den glade italiener, der dog ikke havde forventet den store ære:

»Vi havde ikke nogen idé om, hvordan niveauet verden over var af de italienske restauranter«, siger han.

Gambero Rosso fremhæver blandt andet Era Ora's sans for detaljer samt dens brug af en 'fremragende olivenolie' fra Umbrien samt kokkenens 'lette hånd' ved håndtering af peber. Desuden imponerer Era Oras vinbeholdning også, idet de 90.000 flasker vin, der alle er fra Italien ifølge magasinet vidner om en ægte passion.

Selv Era Oras brød smager ifølge magasinet så himmelsk, at det angiveligt sendte madanmelderne 'på en drømmerejse til en lille by i en italiensk provins'.

Ifølge Elvio Milleri er netop restaurantens sans for detaljer og tilgangen til vin en af de ting, der fokuseres meget på. Hos Era Ora udvælger man nemlig ikke vin til maden, men mad til vinen:

»Vi tager vinen – en som er moden, og som vi mener er klar til at blive serveret nu - og så laver vi retterne,« fortæller den nu tidligere kok. I en alder af 64 år står Elvio Milleri ikke længere selv i køkkenet. Men da ægteparret bor lige over restauranten følger de fortsat nøje med i alt, hvad der sker på Era Ora.

»Restauranten er vores liv,« siger Elvio Milleri, der egentlig var bankuddannet, før han i slutningen af 1970'erne flyttede til Danmark.

Det er for øvrigt ikke første gang, at Gambero Rosso hædrer Era Ora. I januar udnævnte magasinet Era Ora til bedste italienske restaurant i København.

Era Ora har siden 1997 årligt modtaget michelinstjerner. I 2017 fik restauranten én michelinstjerne.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Fem danskere fortæller: Jeg var utro...
bt.dk
Stjerneadvokat om Peter Madsen: 'Det...
bt.dk
'Badehotellet' mister sin stjerne: Nu...
bt.dk
Pizzeria-ejer idømt to års fængsel:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx