Af - 06/12-15 09:26; Opdateret: 06/12-15 09:44

Bankøkonom om nyuddannede: Fattigere på dagpenge end på SUBankøkonom om nyuddannede: Fattigere på dagpenge end på SU

Ny lavere dagpengesats for nyuddannede stiller skrappe krav til den økonomiske selvdisciplin, siger bankøkonom.

storybild

Selv om indkomsten stiger, når man går fra SU til dagpenge, er der ikke meget at gøre godt med, for udgifterne stiger også. For eksempel koster en billig lejlighed i København hurtigt 5.000-6.000 kroner om måneden, siger Felix Baran Yildirim, som blev kandidat i sommer og i dag er jobsøgende. (Billede: Jacob Nielsen)

Spaghetti med ketchup vil forsat være en del menuen, når en nyuddannet kandidat skifter SU’en ud med dagpenge på den nye lavere dimittendsats, der træder i kraft i 2017.

Selv om den månedlige indkomst efter skat stiger fra 5.075 kroner til 10.223 kroner, kommer den nyuddannede kandidat til at stå med færre penge mellem hænderne, når udgifterne på månedsbudgettet er modregnet. Det viser et budgetoverslag, som forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen har lavet for Magisterbladet.

Studerende tvinges ud: Kommune kalder omstridt kollegium for ulovligt
Studerende tvinges ud: Kommune kalder omstridt kollegium for ulovligt

- Man får faktisk færre penge at gøre godt med som dimittend, end man havde som studerende. Det er pointen, siger hun til Magisterbladet.

Mens en udeboende studerende har et månedligt underskud på 2.911 kroner, som kan dækkes mned SU-lån et studiejob, har den nyuddannede på dagpenge et minus 3.098 kroner.

Studerende frygter en endnu strammere spændetrøje
Studerende frygter en endnu strammere spændetrøje

Det skyldes blandt, at studierabatter falder bort, og at udgifterne til bolig, transport, forsikringer, A-kasse og fagforening stiger, når man ikke længere er studerende.

- Hvis man sætter sig ned og fordeler pengene og ser på, hvor langt dimittenderne kan komme for 10.000 kroner, så er det, man opdager, at de desværre ikke kommer særligt langt, siger Ann Lehmann Erichsen.

Felix Baran Yildirim blev cand.mag.i sommer og er jobsøgende. I dag bor han midlertidigt hos en veninde.

- Hvis jeg finder en lejlighed til 5.000-6.000 kroner i husleje om måneden, som ikke er en unormalt høj husleje i København, så bliver dagpengene hurtigt spist op af de faste udgifter, siger han.

SF vil skaffe lavere husleje til byens unge
SF vil skaffe lavere husleje til byens unge

Ifølge fonden Kraka giver Nordeas budgetter et skævt billede, da det medtager variable udgifter til for eksempel tøj og mad. Ser man udelukkende på faste udgifter, stiger rådighedsbeløbet ifølge Kraka fra 630 kroner for en studerende til 4.138 kroner om måneden for nyuddannet på den reducerede dimittendsats.

Artiklen er lavet i samarbejde med Magisterbladet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Anna og Nicolai kan ikke få armene...
bt.dk
Politiet i påske-razzia: Særligt...
bt.dk
Babylykke: Kendt TV 2-korrespondent...
bt.dk
Panik på Wall Street - kurserne...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx