Af - 06/12-16 04:00; Opdateret: 06/12-16 06:13

SU-nedskæring vil medføre masseflugt fra uddannelserSU-nedskæring vil medføre masseflugt fra uddannelser

30.000 studerende på videregående vil droppe ud af studiet, hvis regeringen gennemfører sin SU-reform, viser undersøgelse. - Skræmmende, siger formand for danske studerende.

storybild

I oktober demonstrerede studerende i landets store uddannelsesbyer over, V-regeringens planer om at skære i SU'en. Nu viser ny undersøgelse, at flere end hver 10. studerende vil droppe ud, hvis den nye trekløver-regering får gennemfært reformen. (Billede: Scanpix/arkiv)

Studerende vil droppe ud af studierne i tykke bundter, hvis regeringen får samlet flertal for sin SU-reform, der blandt lægger op til at barbere SU’en ned fra 5.100 til 4.300 kroner efter skat om måneden.

Flere end hver 10. studerende svarende til omkring 30.000 studerende på videregående uddannelser – især fra korte og mellemlange uddannelser - vil således droppe ud som følge af reformen, og knap hver hver femte vil være længere tid om at blive færdig med studiet. Det viser viser en undersøgelse blandt aktive studerende, som Epinion har foretager for fagforbundet Djøf.

- Det er skræmmende, at vi har en regering, som er villig til at spille hasard med så mange menneskers liv og fremtid. SU-nedskæringer af den her kaliber bliver afgørende for, om folk får en uddannelse eller ej, siger formand for Danske Studerendes Fællesråd Yasmin Davali.

- Det at være fuldtidsstuderende bliver et privilegie for dem, der har råd til det og får penge med hjemmefra. Andre kommer til at arbejde så meget, at det tager tid fra studierne, eller også kommer de til at gældsætte sig endnu mere.
Yasmin Davali, formand for Danske Studerendes Fællesråd

- Unge med et studierelevant job gennemfører deres studie hurtigere end studerende uden studiejob, så det er kun glædeligt, at de studerende siger, at de vil arbejde mere.
Jakob Engel-Schmidt (S), uddannelses- og forskningsordfører

Hun tilføjer, at unge, der står over for at skulle vælge uddannelse i de kommende år, i højere grad vil vælge uddannelse helt fra, da de ikke vil kunne se sig selv gennemføre en uddannelse under de nye forringede vilkår.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V), men uddannelses- og forskningsordfører Jakob Engel-Schmidt (V) siger:

- Det er ikke overaskende, at reaktionerne er sådan, når en overførselsindkomst står til at blive mindre. Jeg tror, at det er udtryk for en frustration, for selv om vi gennemfører reformen, vil vi stadig være det i land i verden, der har det højeste SU. Vi vil stadig ligge højere end Norge og Sverige, hvor der altså ikke er markant færre, der gennemfører deres uddannelse.

Han understreger, at han og Venstre vil være opmærksomme på, om reformen får social slagside og rammer unge fra hjem med lavt uddannelses- og indtægtsniveau.

- Der er ikke noget, der tyder på, at reformen skulle give problemer, men får den – mod forventning - social slagside, må vi lave det om. Det er kun dumme politikere, der ikke vil lave om på ting, der ikke virker.

Emil Outzen er 24 år og læser økonomi på andet år ved Aarhus Universitet. Der er ikke meget at rutte med, når der han købt bøger, betalt regninger og husleje, og hvis regeringen får flertal for at skære SU’en med 800 kroner efter skat om måneden, ser han ikke anden udvej end at skrue op for studiejobbet og ned for studierne.

Emil Outzen. Foto: Privat foto.

- Jeg kan ikke bare flytte til noget billigere. Vi bor to mand i en leje-lejlighed på 45 kvadratmeter med toilet på bagtrappen og bad i kælderen. Det giver jeg 2.200 kroner for. Det fås ikke billigere, siger han.

I dag arbejder han 15 timer om ugen ved siden af studierne.

- Jeg studerer fuldtid, men jeg er allerede nødt til at prioritere i fagene. Jeg har tre fag i dette semester. De to læser jeg grundigt. Det tredje nedprioriterer jeg. Skal jeg til at arbejde flere timer, må jeg formentlig nøjes med at læse et fag grundigt.

Regeringen lægger op til, at studerende skal kunne låne helt op til 4.300 kroner om måneden i SU-lån. Men det vil Emil ikke.

- Det vil jeg ikke gøre til et fast levegrundlag. Aldrig! Jeg vil ikke stå med en kæmpe studiegæld, når jeg er færdig. Jeg aner jo ikke, om jeg kommer ud til en ny finanskrise og stor arbejdsløshed.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet jagter mand med specielle...
bt.dk
Alvorlig ulykke: Mand kørt på...
bt.dk
Legendarisk stjerne gør endelig comeback
bt.dk
Geggo afslører: Jeg er startet på en...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx