Af - 05/12-16 17:15

Tre danske drenge har lavet ny app, hvor alle vinder uden at betale pengeTre danske drenge har lavet ny app, hvor alle vinder uden at betale penge

Hvad ville du sige til, hvis alle de ting, der er sat til salg på 'Den Blå Avis' eller 'Trendsales' var gratis? Det er de i en ny app, hvor du lejer dine ting ud gratis frem for at købe.

Bildstrecke im Grossformat »

En ny app gør op med millimeter-princippet. Folk skal dele og bytte - uden at det handler om penge eller om nødvendigvis at få noget igen.

Kunne du forestille dig at give en gammel bærbar computer væk mod at få én til at lave et måltid mad til dig?

Vi er vant til at sætte et beløb på ting og tjenester, men en ny, dansk app udfordrer vores forståelse af, at vi kun donerer eller hjælper, hvis det kan "betale sig".

På 'Sharepeeps' kan man leje/udlåne eller give sine ting gratis væk, og hvis man vil have en modydelse, kan man bytte med en anden ting eller en tjeneste.

Like MX Penge på Facebook, hvis du vil opdateres med artikler om forbrug, iværksætteri og arbejdsmiljø.

Selv har vi udlånt et anlæg med højtalere og forstærker til en DJ i fredags, og så gav han os et et par poser kaffebønner. Det var mere end rigeligt, for vi forventede ikke at få noget igen.
Det siger 28-årige Nikolaj Kirk Jordansen til metroxpress.

Han og sine to aarhusianske venner, 28-årige Anders Toft Larsen og 26-årige Daniel Thulstrup står bag appen, som blev lanceret 5. november.

Kan du huske Nikitas frække kjole? Nu kan den blive din
Kan du huske Nikitas frække kjole? Nu kan den blive din

- Der findes mange platforme, hvor der er penge involveret, men det, synes vi, virker forkert. For os virker det mest rigtigt og langt mere charmerende, at man for eksempel kan bytte sig til ting, andre alligevel ikke bruger, siger Nikolaj Kirk Jordansen.

Ideen til appen opstod i foråret, hvor de tre konstaterede, at Nikolaj Kirk Jordansens ruder trængte til en pudsning. De kom til at tale om, at det kunne være fedt, hvis man kunne få nogen til at gøre det, mod at man selv gjorde noget til gengæld. Det kunne være noget man var god til - eller rent faktisk synes var sjovt at gøre.

Kun hver tiende dansker tager del i deleøkonomien
Kun hver tiende dansker tager del i deleøkonomien

Allerede nu har appen fået 180 ting til at skifte hænder, og drengene har også selv fået gavn af appen:

- Jeg har selv byttet mig til en Nilfisk støvsuger, fordi jeg lagde nogle kurvestole op på appen, siger Nikolaj Kirk Jordansen.

På appens korte levetid er der 600, der har oprettet sig som brugere. Politikeren Uffe Elbæk er måske en af dem. I hvert fald har han for nogle dage siden nævnt og anbefalet appen på sin Facebook. Han er vild med appens deleøkonomiske og bæredygtige tankegang.

Undersøgelse: Fire af ti private udlejere snyder i skat
Undersøgelse: Fire af ti private udlejere snyder i skat

Men det er ikke kun brugerne, der sørger for, at ting skifter hænder. Drengene har også lavet aftaler med nogle større danske virksomheder om at tømme deres kælderrum og uploade tingene til appen for at få flere, fede ting lagt op som foræringer.

Ligesom ting og tjenesterne på appen er gratis, er drengenes arbejdsindsats også ulønnet. To af drengene er gået fuldtid på projektet, men det er planen, at de på sigt vil gøre reklame for grønne og økologiske firmaer på appen og den vej igennem give sig selv løn.

- Jeg er enormt glad og tilfreds ved, at vi gør det her. Det er spændende, hvor det fører hen. Jeg drømmer om, at forbrugere over hele verden vil bruge appen. Det er først der, vi for alvor kommer til at gøre en forskel, siger Nikolaj Kirk Jordansen.

Nikolaj Kirk Jordansen

Daniel Thulstrup

Anders Toft Larsen


LÆS OGSÅ: EU vil lukke Uber og hele deleøkonomien ind i varmen

LÆS OGSÅ: Deleøkonomi hitter - Pigerne satser på udlejning af smykker

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kendt dansk medie lukker og slukker
bt.dk
Se tidslinjen: 14 danskere, der...
bt.dk
Verdensstjerne med ultimativ hyldest...
bt.dk
Venstre maler partiet grønt: 'Det er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx