Af - 25/03-14 09:06

Danskerne sætter rekord i kviklånDanskerne sætter rekord i kviklån

Der blev lånt penge ud for 100 millioner kroner på blandt andet sms i 2013

storybild

Danskerne optager kviklån som aldrig før (Billede: Polfoto)

Der er flere danskere end nogensinde, der optager de dyre og ultrakorte sms- og weblån med en løbetid på op til tre måneder. 99, 3 millioner blev det til i 2013. Det skriver Business.dk.

Det ser samtidig heller ikek gosdt ud med at overholde lånebetingelserne. I de to første kvartaler af 2013 var det 12-14 procent af lånene der blev misligholdt og i de to sidste kvartaler var det 24-25 procent af lånerne, der ikke overholdte lånebetingelserne.

SE TABEL: Så dyrt bliver dit kviklån
SE TABEL: Så dyrt bliver dit kviklån

Forbrugerombudsmanden holder nu et vågent øje med udviklingen, og han har udbedt sig en redegørelse fra branchen, fordi man undrer sig over stigningen i misligholdte lån.

Enhedslisten ønsker kvik-lån afskaffet
Enhedslisten ønsker kvik-lån afskaffet

Låneomfanget på lige knap 100 mio. kr. er en tredobling siden 2009, og udviklingen har fået Forbrugerombudsmanden på banen med nye regler, der kommer til at gælde fra den 1. april.

L'Easy lokker gældsramte unge med dyre kviklån
L'Easy lokker gældsramte unge med dyre kviklån

Opgørelsen baserer sig på tal fra tre udbydere, men dem kan der være flere af, så beløbet kan være endnu højere, oplyser man fra Forbrugerombudsmandens side, og indberetningerne viser, at omfanget af kviklånene er stigende, og at det især er unge, der optager hurtiglånene.

Folk i 20’erne, flest mellem 25 og 29 år, er dem, der søger de korte lån på typisk 2.000 kr. eller 1.000 kr. med korte tilbagebetalingsfrister og meget høje renter. Det er også en del af baggrunden for, at forbrugerombudsmanden ser grund til at holde øje med udviklingen. Forbrugerrådet Tænk ser helst kviklånene lagt i graven med et politisk forbud imod det, som rådet kalder urimelige lån og oven på et år med flere triste rekorder.

- Forbrugerne har taget sms- og weblån for et rekordstort beløb. Og rekordmange – omkring en fjerdedel – har i de sidste to kvartaler af året ikke kunnet betale lånet tilbage, noterer Forbrugerrådet Tænk, der mener, at problemerne med lånene skyldes de helt urimelige vilkår, som lånene tilbydes på.

Unge skylder 4,2 milliarder i forbrugslån
Unge skylder 4,2 milliarder i forbrugslån

- De årlige omkostninger i procent er enorme, og den høje misligholdelsesprocent viser, at kreditvurderingen ikke er i orden. Det får låntagerne til at ende i RKI på baggrund af lån, der aldrig burde være bevilget, mener Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk.

Hun mener, at det er tydeligt, at nogle firmaer har en forretningsmodel, der går ud på at spekulere i at låne penge ud, selvom de ved, at folk ikke altid kan betale tilbage. Det er ulovligt, da loven siger, at man ikke må låne ud, hvis man kan se, at vedkommende får problemer med at betale tilbage.

»Så længe der ikke er et loft over, hvor dyre lånene må være, løber deres forretning rundt ved hjælp af de forbrugere, der ender med at betale de vanvittige lån tilbage. Et loft over hvor høje årlige omkostninger i procent lånefirmaerne må tage og krav om en forudgående kreditvurdering, ville ødelægge den usympatiske forretningsmodel,« siger Anja Philip.

Opgørelsen fra de tre selskaber viser, at der i 4. kvartal 2013 blev ydet lån af op til tre måneders varighed til 10.400 låntagere. Det er et fald i forhold til kvartalet forinden, hvor 11.700 lån blev bevilget. Rekordkvartalet er 4. kvartal i 2012 med 12.100 lån.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx