Af - 26/09-14 08:13

Klart flertal: Forbyd kviklån nuKlart flertal: Forbyd kviklån nu

Politikerne på Christiansborg skal forbyde de meget dyre og lettilgængelige sms- og weblån, mener et stort flertal af danskerne.

storybild

Kviklån er ualmindeligt dyre. Et stort flertal i befolkningen ønsker at forbyde dem, viser ny undersøgelse. (Billede: polfoto/arkiv)

Et overvældende flertal på to tredjedele af danskerne vil have forbudt de ofte svimlende dyre kviklån. Sker det ikke, mener fire ud af fem, at der så i stedet bør indføres et loft på lånenes renter og gebyrer.

Derfor er SMS-lån det rene gift
Derfor er SMS-lån det rene gift

Det viser en undersøgelser, YouGov har foretaget for metroxpress, efter Konkurrence – og Forbrugerstyrelsen den 16. september iværksætte en undersøgelse, der skal kortlægge, hvorfor danskerne optager de dyre lån.

De årlige omkostninger (ÅOP) – renter, gebyrer, stiftelsesomkostninger mv. - kan overstige 1.000 procent på de let tilgængelige kviklån.

Forbrugerrådet Tænk mener, at låneudbyderne kalkulerer med, at en del af låntagerne ikke betaler lånet tilbage, men så henter det tabte hjem ved at sætte renterne skyhøjt.

Forbrugerrådet: Sæt loft over megadyre kviklån
Forbrugerrådet: Sæt loft over megadyre kviklån

Forbrugerne skal – som det er tilfældet i blandt andet Holland og Tyskland - beskyttes mod de høje renter og risikoen for at havne i RKI, siger vicedirektør i Forbrugerrådet Vagn Jelsøe.

Han opfordrer politikerne på Christiansborg til at lytte til danskernes appel og indføre et loft svarende til Nationalbankens ledende rente (diskontoen) plus 15 procent.

SE TABEL: Så dyrt bliver dit kviklån
SE TABEL: Så dyrt bliver dit kviklån

På Christianborg er der ikke flertal for et forbud mod kviklånene. Men da VK-regeringen i 2010 strammede kravene til låneudbyderne, mente en samlet opposition (S,R, SF og EL), at der skulle indføres et loft over ÅOP. Det er fire år siden.

I dag siger vikarierende forbrugerordfører Mette Reissmann (S):

- Vi har ændret holdning. Et loft vil betyde, at låneudbyderne tilskyndes til at lægge renten lige under loftet til skade for konkurrencen, siger hun og tilføjer, at en del af løsningen i stedet kunne være et centralt register over danskernes kreditværdighed, så låneudbyderne blev mere restriktive.

Enhedslisten ønsker kvik-lån afskaffet
Enhedslisten ønsker kvik-lån afskaffet

På et samråd i maj afviste erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) at indføre et loft over kviklånenes ÅOP med henvisning til, at det ville forhindre låneudbydere i at udstede kviklån med kort løbetid.

De fleste låntagere er 20-30 år gamle, og en væsentlig del af dem misligholder de korte lån og havner derfor i RKI, viser Forbrugerombudsmandens seneste opgørelse.

Sidste år lånte danskerne knap 100 millioner kroner med et par klik på telefonen eller computeren.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny popularitetsmåling: Topminister...
bt.dk
Alvorlig ulykke i forlystelse: Casper...
bt.dk
Arriva efter Støjbergs...
bt.dk
Lamslået over Skats direktør-finte:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx