Af Ritzau - 08/06-16 07:20

Klip dit gamle kort grundigt i stykkerKlip dit gamle kort grundigt i stykker

Dit aflagte kreditkort kan umiddelbart ikke misbruges, men så alligevel. Virkeligheden har før overhalet sikkerheden, vurderer eksperter.

storybild

Udfordringen for Nets er at øge brugervenligheden af betalingskort, uden at det forringer sikkerheden. Den kan du selv være med til at øge ved simpelthen at klippe dit gamle plastikkort i stykker. (Billede: Free/Robert Byron/colourbox)

Når du får et nyt Mastercard, Visa- eller dankort, vil dit gamle kort typisk blive deaktiveret.

Men det er ikke ensbetydende med, at dit aflagte kort ikke kan være noget værd i hænderne på de forkerte.

Endnu er den type misbrug ikke registreret, men virkeligheden har før overhalet sikkerheden.

Det vurderer Mads Nørgaard Madsen, som er partner i PWC og leder af sikkerhedsrådgivningen.

- Vi ser ikke nogen stigning i salg af gamle kreditkort på det sorte marked på nettet. I øjeblikket er det iTunes-konti, der bliver ramt af phishing via snyde-sms'er, og før det var det misbrug af Uber-konti, der var i vækst, forklarer han.

Pas på i aften: Billige taxier lænser dit kort
Pas på i aften: Billige taxier lænser dit kort

Det er dog ikke ensbetydende med, at man kan vide sig sikker, selv om man har fået lukket sit gamle, tabte eller stjålne kreditkort.

Generelt skal man altid tage sig sine forholdsregler og for eksempel klippe sit gamle kort i stykker, for det er bare et spørgsmål om, hvem der er mest kreativ og regner ud, hvordan de kan udnyttes.
Det vurderer han.

Professionelle tricktyve snød ældre for en halv million
Professionelle tricktyve snød ældre for en halv million

Bankerne har gennem tiden tabt mange penge på svindel med kreditkort, og derfor øges sikkerheden også hele tiden.

Når dit kort bruges, kalder det op til banken, der så skal verificere det.

- Der findes jo lande, hvor svartiden vil være meget lang, fordi internettet er dårligt, eller de måske bruger fluesmækker. Herhjemme kan man også bruge et lukket kreditkort til at lægge i pant på en bar. Nogle steder kan man lægge sit kort i baren og drikke på det, før man skal betale, forklarer Mads Nørgaard Madsen.

Hos Nets er man ganske sikker på, at kunderne kan vide sig sikker, når de skifter fra et kort til et andet. Men derfor forsøger man hele tiden at komme fremtidige problemer i forkøbet.

Ludoman vil frifindes for hjemmerøveri mod 81-årig
Ludoman vil frifindes for hjemmerøveri mod 81-årig

I øjeblikket har man fokus på overgangen fra det fysiske kort til kort på mobilen.

- Hvis vi siger, at dit gamle kort også ligger på din mobil, og du endnu ikke har aktiveret dit nye kort, vil det gamle kunne misbruges, hvis nogen skulle få fat i din mobil. Det er sådan nogle sikkerhedshuller, vi forsøger at lukke præventivt, forklarer Kaspar Kock Kristensen, der er vicedirektør og ansvarlig for misbrugsovervågningen i Nets.

Han understreger, at man endnu ikke har oplevet den form for misbrug, men at man hele tiden forsøger at være et skridt foran i forhold til kommende trusler.

/ritzau/FOKUS


LÆS OGSÅ: Ludoman får fem års fængsel for hjemmerøveri mod 81-årig

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx