Af - 10/08-16 13:28; Opdateret: 11/08-16 22:07

Afgift kortslutter salget af el-biler i DanmarkAfgift kortslutter salget af el-biler i Danmark

Salget af el-biler i Danmark var ved at komme op i gear. Registreringsafgift på el-biler bremser udviklingen hårdt op.

storybild

Salget af el-biler - ikke mindst luksus el-bilerne fra Tesla - er gået i stå i Danmark, efter der fra årsskiftet blev lagt registreringsafgift på el-biler. I 2015 kostede en Tesla S P85 D uden afgift 875.000 kroner. I dag koster den 1.522.400 kroner, og når registreringsafgiften på el-biler er fuldt indfaset i 2020 kommer Teslaen til at koste 1.807.100 kroner ifølge Skatteministeriets beregninger. (Billede: scanpix/arkiv)

Salget af el-biler i Danmark er stort set gået i stå, efter regeringen sammen med DF, S ig R i oktober sidste år besluttede at droppe afgiftsfritagelsen af el-biler. Siden nytår er el-biler blev pålagt en registreringsafgift på 20 procent, og det har fået antallet af nyregistrerede el-biler i årets første seks måneder til at styrtdykke til 239 mod 4.523 i hele 2015. Det viser tal fra De Danske Bilimportører.

Tesla-chef opkøber fætres solcelleselskab i milliardhandel
Tesla-chef opkøber fætres solcelleselskab i milliardhandel

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) udtalte i forbindelse med indgåelsen af aftalen, at den ville ’sikrer fortsat udbredelse af elbiler’’

Er du interesseret i forbrug, privatøkonomi og iværksætteri, og vil du opdateres med historier om disse emner, så like MX PENGE her

I Dansk Elbil Alliance hæfter man sig imidlertid ved, at registreringsafgiften på el-biler vil stige yderligere frem til 2020, hvor el-biler vil blive beskattet lige så hårdt som almindelige biler, og at det vil bremse salget af el-biler yderligere.

- Salget af el-biler til private er stort set gået i stå. En stor andel af de få el-biler, der er nyregistreret i år, er faktisk biler, der blev købt i 2015 uden afgift, men først er blevet registreret i år, eller meget små elbiler som stort set ikke betaler afgift, siger chefkonsulent i Dansk Elbil Alliance Søren Jakobsen og opfordrer regeringen til at holde registreringsafgiften på el-biler nede på 20 procent, indtil salget igen begynder af stige.

Mand sover bag rattet på sin selvkørende bil
Mand sover bag rattet på sin selvkørende bil

Det afviser skatteordfører Louise Schack Elholm (V).

- Det faldende salg i år, skal ses i lyse af, at folk hamstrede el-biler frem mod nytår. Derfor er faldet i år forventeligt, siger hun.

Hun afviser at ændre i aftalen og understreger, at -salget af el-biler i Danmark skal bæres frem af den teknologiske udvikling, der på sigt vil gøre el-biler billigere.

Tesla-skaber vil sende fartøj mod Mars i 2018
Tesla-skaber vil sende fartøj mod Mars i 2018

DF, S, R og F er omvendt parat til en gennemgribende omlægning af bilafgifterne, så de kommer til at afhænge af bilernes forurening og ikke prisen.

Mens el-bilsalget er bremset hårdt op i Danmark, er det eksploderet i Norge, hvor el-biler ud over fritagelse for registreringsafgift også er momsfritaget. Desuden er el-bilejerne i Norge begunstiget af lave elpriser, gratis kørsel på betalingsveje samt adgang til at køre i busbanerne.

Alene i årets første tre måneder blev der solgt 15.423 el-biler i Norge. Det er næsten dobbelt så mange som de omkring 8.000 el-biler, der kører på de danske veje i alt.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx