Af - 04/09-15 16:10

Ung iværksætter: Nye studieregler er en spændetrøjeUng iværksætter: Nye studieregler er en spændetrøje

- Det er meget ærgerligt at skulle vælge mellem studie og min virksomhed, siger den unge tekstildesigner og iværksætter Rikke Maagaard. De Radikale vil opbløde fremdrifsreformen.

storybild

29-årige Rikke Maagaardføler sig tvunget til at vælge mellem sin virksomhed og en kandidatgrad fra Kunstakademiets Designskole. (Billede: privat foto)

Den 18. juli i år lukkede den 29-årige tekstildesigner Rikke Maagaard sin virksomhed Rikke Maagaard Design ned, selv om den kørte godt. Samtidig har hun hun taget orlov fra studierne på Kunstakademiets Designskolen for at finde ud af, om hun skal satse hele butikken og genstarte sin virksomhed, eller om hun skal vende tilbage til Designskolen og tage den to-årige kandidatuddannelse på normeret tid, som fremdriftsreformen fra 2013 kræver.

Hun har forståelse for, at politikerne gerne vil have studerende hurtigere gennem uddannelsessystemet. Men siger også:

Er du interesseret i iværksætteri, forbrug og privatøkonomi, og vil du opdateres med historier om disse emner, så like MX PENGE her

- Jeg synes, de skal være opmærksomme på, hvad det så er, man taber med den model. Jeg ender nok med at tage kandidatuddannelse. Man sparer sikkert nogle skattekroner på, at jeg kommer igennem kandidatuddannelse på to år, men man mister så den vækst og de måske 10 arbejdspladser, min virksomhed måske ville kunne have skabt, siger Rikke Maagaard

- Hvis Danmark skal være et innovativt land, så er vi nødt til skabe nogle gode rammer for det på uddannelserne. Lige nu er det SÅ ufleksibelt. Det, synes jeg, er meget ærgerligt.
Rikke Maagaard, tekstildesigner og iværksætter

Lige nu er hun på dagpenge og har af den grund valgt at lukke helt ned for sin virksomhed, da arbejdstimer i egen virksomhed modregnes i dagpengene. Også selv om arbejdstimerne ikke altid giver hende nogen indtægt. Men det er en anden historie, siger Rikke Maagaard og fører samtalen tilbage til den i hendes øjne snærende fremdriftsreform.

Nedbrydelige kaffekapsler skal slå aluminium ud
Nedbrydelige kaffekapsler skal slå aluminium ud

- Studietiden er jo en fantastisk tid, fordi man kan spare med sine undervisere og medstuderende. Hvis man laver noget mere rum på kandidatuddannelsen, kan man fange nogle ret spændende ideer, som kan blive til fremtidens arbejdspladser, siger hun og tilføjer:

- Drømmen er jo, at systemet bliver indrettet, så der er plads til både at studere og udvikle sin virksomhed. Det ville da være fantastisk, hvis man efter sin kandidatgrad kunne fortsætte arbejdet i sin egen virksomhed, som man har udviklet under studierne. Det skal ikke være sådan, at man er syv år om at tage en to-årig kandidatuddannelse, men et ekstra år ville gøre en stor forskel.

Pas på: Unge fupmagere snyder med Trustpilot-stjerner
Pas på: Unge fupmagere snyder med Trustpilot-stjerner

De Radikale er enige i Rikke Maagaard og andre unge iværksætteres kritik af fremdriftsreformen.
- Danmark skal leve af, at gode ideer bliver ført ud i livet. Det skal vi også indrette vores uddannelsessystem efter, siger uddannelsesordfører Ida Auken.

Konkret foreslår De Radikale, at studerende skal kunne sprede den to-årige kandidatuddannelse over tre år, så der bliver mere tid til at starte en virksomhed. Samtidig vil partiet giver studerende ret til to års orlov – mod i dag et år - mellem bachelor- og kandidatuddannelserne, så studerende får bedre mulighed for at løbe en virksomhed i gang, inden de tager kandidatuddannelsen.

Forbrugernes vagthund: Ingen skal føle sig sikre
Forbrugernes vagthund: Ingen skal føle sig sikre

Ida Auken tager forslaget med, når forligskredsen bag fremdriftsreformen – alle partier undtagen Enhedslisten og Alternativet – træder sammen efter Folketingets åbning den første tirsdag i oktober.

Venstre og Liberal Alliance har allerede meldt ud, at de gerne ser ændringer i fremdriftsreformen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx