10/05-14 15:59

Matas beholder hormonforstyrrende produkter på hylderneMatas beholder hormonforstyrrende produkter på hylderne

Udenlandske producenter bør udfase brugen af særligt hormonforstyrrende stoffer, lyder opfordringen fra Matas.

storybild

Udenlandske producenter bør udfase brugen af særligt hormonforstyrrende stoffer, lyder opfordringen fra Matas. (Billede: Polfoto)

På hylderne i Matas er der kosmetik og plejeprodukter, der indeholder hormonforstyrrende stoffer. Men produkterne er ikke detailkædens egne, fastslår informations- & miljøchef Henrik Engberg Johannsen.

I stedet er produkterne, som indeholder et eller flere af de 17 stoffer, som EU advarer i mod, produceret af udenlandske producenter.

Max Factor sælger 85 år gammel lipgloss
Max Factor sælger 85 år gammel lipgloss

- Hos Matas benytter vi ikke nogen af de 17 stoffer i vores egne produkter. Vi har for flere år siden udfaset de her stoffer fra vores egne varer, siger Henrik Engberg Johannsen.

- Men stofferne er lovlige og findes på markedet for kosmetik i hele Europa. Jeg kan selvfølgelig kun opfordre andre til på samme måde som Matas at udfase stofferne, men vi vil ikke være formynderiske, fortsætter han.

Hvorfor vælger Matas ikke at tage det over én kam og sige, at vi kan se den her liste med hvilke stoffer, vi bør undgå, og så tage de hormonforstyrrende produkter ned fra hylderne?

- Vi ved, at der er flere producenter, som ikke bare lukker øjnene for det, men som rent faktisk er i gang med at udfase stofferne, svarer Henrik Engberg Johannsen.

Lego-familien bliver medejer af Matas
Lego-familien bliver medejer af Matas

- Det er vigtigt, at man giver dem den nødvendige tid til at substituere stofferne ordentligt. Det er ikke noget, der kan gøres over en nat. Det kræver mange test, fortsætter han.

I en undersøgelse har Forbrugerrådet Tænk fundet 27 produkter i detailkæder som Matas og SuperBrugsen samt internetbutikker, der indeholder stoffer fra EU's liste.

- Det er en gammelkendt problematik, at producenterne siger, at det er lovligt at benytte stofferne i deres produkter, siger Claus Jørgensen, seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk, som har stået bag undersøgelsen.

Gavekort-kunder stod forgæves i kø i Matas
Gavekort-kunder stod forgæves i kø i Matas

Seniorrådgiveren påpeger, at stofferne i øjeblikket ikke reguleres for deres effekter. Derfor mener Forbrugerrådet Tænk, at producenterne bør tage et samfundsansvar på sig og sige, at de ikke vil have stofferne i deres produkter.

- Vi kan se, at der er mange danske producenter, som har udfaset stofferne, og at det især er de udenlandske, der ikke har gjort det samme, siger Claus Jørgensen.

Blandt de 27 produkter har kosmetikproducenten Max Factor seks på listen, hvoraf et af dem indeholder fem hormonforstyrrende stoffer.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Åbenhjertig anklager om den brutale...
bt.dk
Formodet seriemorder anholdt: USA i...
bt.dk
Stjernen fortæller om rædselsaften:...
bt.dk
Efter Bayern-rygter: Her er Real...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx