Af - 06/10-14 13:42; Opdateret: 06/10-14 14:05

Traditionelle boghandlere forsvinderTraditionelle boghandlere forsvinder

Flere end hver fjerde traditionelle boghandel er forsvundet. Det går ud over forfatter-debutanter og mindre forfatterskaber, mener Boghandlerforeningen.

storybild

Antallet af boghandlere falder kraftigt. (Billede: metroxpress)

Det er som at se bladene falde af et træ en efterårsdag. Et efter et.

Hver femte boghandel er forvundet siden årtusindskiftet – også når man tæller internet-butikker med. Ser man udelukkende på udviklingen i antallet af den traditionelle, fysiske boghandlere er udviklingen endnu stærkere. I år 2000 var der 347 boghandlere i de danske handelsgader og bycentre.

Det tal var med udgangen af 2013 faldet til 253 svarende til et fald på hele 27 procent. Alene sidste år lukkede der mere end en fysisk boghandel om måneden. Det viser tal, som metroxpress har indhentet hos Boghandlerforeningen.

Der er ingen grund til at tro, at bogen er ved at dø, for danskerne køber og læser masser af bøger. Problemet med den traditionelle boghandels bortvisnen er, at små og mellemstore forfatterskaber – og dermed dansk kultur – mister en væsentlig afsætningskanal, mener direktør i Boghandlerforeningen Olaf Winsløv.

Yahya Hassan: Fedt at de stjæler mine bøger!
Yahya Hassan: Fedt at de stjæler mine bøger!

- Supermarkeder er gode til at sælge Jussi Adler Olsen og andre bestsellere, men de præsenterer ikke kunderne for debutanten eller den forfatter, som måske solgte 1.200 eksemplarer af sin bog nummer 2 og nu er klar med sin tredje bog.

En del af løsningen er ifølge Winsløv at fjerne momsen på bøger, som det er tilfældet i Norge og England, eller sænke momsen på bøger, som det er tilfældet i Sverige, som har en bogmoms på bare seks procent.

Ny Game of Thrones-bog kommer  i oktober
Ny Game of Thrones-bog kommer i oktober

- I de lande har man momsfritagelse eller lav moms som en kulturpolitisk støtte til litteraturen. Det gør man ikke herhjemme, siger Winsløv.

Ny bog hævder: Hillary Clinton afslørede, at Bill Clinton blev misbrugt
Ny bog hævder: Hillary Clinton afslørede, at Bill Clinton blev misbrugt

På Christiansborg er der imidlertid ikke opbakning til at momsfritage bøger.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Real Madrid fik sejren foræret:...
bt.dk
Én spiller tager skylden for kæmpe...
bt.dk
Skuespiller venter barn med sin...
bt.dk
Ronaldo chokerer under interview: Er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx