Af - 31/08-15 14:06

Unge gældsætter sig for at få en ny mobilUnge gældsætter sig for at få en ny mobil

Mobilen kan blive op til dobbelt så dyr, hvis du køber den på afbetaling. Det har femte unge gjort, skriver Politiken.

Bildstrecke im Grossformat »
Turf Böcker Jakobsen fra Forbrugerrådet bekræfter, at mobiltelefonen er en af de varer, som allerflest unge forgælder sig for at få udskiftet og opdateret. Det er ikke al afbetaling, der munder ud i en dyrere totalpris for de elektroniske goder. Flere telefonselskaber - og for eksempel Apples egne butikker - tilbyder ordninger, hvor man ikke skal punge ud med med ekstra penge for at få lov at bryde betalingen op i mindre bidder. Godt hver anden dansker i alderen 15-24 år mangler en fundamental forståelse af privatøkonomi. Det viser omfattende undersøgelse foretaget af Finansrådet tidligere på året. 17 procent af de unge mellem 18-29 år har købt mobilen på kredit hos forhandleren, hvor de betaler af på mobilen hver måned. Undersøgelsen er fortaget for TNS Gallup for Nordea i perioden 30 maj-16. Juni 2015, og resultaterne baserer sig på 1054 svar fra et repræsentativt udvalg af børn og unge. Smartphonen er betalt kontant for den unges egne penge for 56 procent af de unge mellem 18-29 år. 17 procent af de unge mellem 18-29 år har helt eller delvis fået betalt deres nye smartphone af familie, kæreste eller ven. Undersøgelsen er fortaget for TNS Gallup for Nordea i perioden 30 maj-16. Juni 2015, og resultaterne baserer sig på 1054 svar fra et repræsentativt udvalg af børn og unge. 35 procent af de unge har købt deres mobil i 2014. Undersøgelsen er fortaget for TNS Gallup for Nordea i perioden 30 maj-16. Juni 2015, og resultaterne baserer sig på 1054 svar fra et repræsentativt udvalg af børn og unge. Mobilen er maks et halvt år gammel for 19 procent af de unge mellem 18-29 år. Undersøgelsen er fortaget for TNS Gallup for Nordea i perioden 30 maj-16. Juni 2015, og resultaterne baserer sig på 1054 svar fra et repræsentativt udvalg af børn og unge. 21 procent har en mobil, der er købt i 2013, mens de resterende 15 procent har en mobil, der er ældre. Undersøgelsen er fortaget for TNS Gallup for Nordea i perioden 30 maj-16. Juni 2015, og resultaterne baserer sig på 1054 svar fra et repræsentativt udvalg af børn og unge.

Unge og deres betalingsvaner, når det kommer til mobiltelefonen.

Der skal nok spises lidt ekstra spaghetti med ketchup, når den gamle mobil er kørt træt, og den studerende skal ligge 5000 kroner for en ny iPhone.

Men elektronikforhandlere og teleselskaber tilbyder de unge en løsning, som inkluderer en ny iPhone uden at ribbe de studerende for alle pengene på én gang. Det skriver Politiken.

Firmaerne tilbyder kunderne at købe de nyeste smartphones på afbetaling til helt ned mod 200 kroner om måneden. Tilbud, som hver femte unge mellem 18-29 år benytter sig af.

Men kreditordningerne kan nemt ende med, at du betaler omkring det dobbelte for din mobil.

Træt af dårligt signal? Vildt trick til din iPhone: Få tal på din signalstyrke
Træt af dårligt signal? Vildt trick til din iPhone: Få tal på din signalstyrke

Eksempelvis kan en iPhone 6 64 GB ende med at koste 13.799 kroner på kredit alt i alt, selvom den kun koster 8.395 kroner, hvis du køber den her og nu.

Det overrasker ikke Turf Böcker Jakobsen, der er seniorforsker i Forbrugerrådet, at de unge gældsætter sig for at få en ny mobil.

- Hos alle de unge, vi taler med, er telefonen helt i top over nødvendige forbrugsgoder, siger han til Politiken. Turf Böcker Jakobsen er projektleder på en undersøgelse, der de seneste to år har arbejdet på at kortlægge gældsramte unges forbrugsvaner.

Svenske myndigheder advarer: Oplad ikke din mobil, når du sover
Svenske myndigheder advarer: Oplad ikke din mobil, når du sover

Når det bliver så essentielt for de unge at få en ny mobil er udgiften til en ny telefon som regel ikke til diskussion. Men de unges gældsvaner ser ikke positive ud:

De unge køber nyt, længe før det gamle er betalt, og så begynder det at gå virkelig skævt. Det gælder ikke kun telefoner, men de er et godt eksempel, fordi prisen er så høj, og fordi de bliver skiftet ud så ofte.
Det siger Turf Böcker Jakobsen til Politiken.

Lærer opfinder parkeringsplads til mobiltelefoner
Lærer opfinder parkeringsplads til mobiltelefoner

LÆS OGSÅ: Smid mobilen ud af klasseværelset - det gør dig dygtigere

LÆS OGSÅ: TV: iPhone falder på bunden af havet og så sker dette

LÆS OGSÅ: Prøv Mofibo til halv pris i 3 måneder

LÆS OGSÅ: 10 gadgets du ikke kan undvære til sommerens festivaler

LÆS OGSÅ: Blodig video: Så afhængige er vi af smartphones

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx