Af - 07/01-15 11:35; Opdateret: 15/01-15 09:12

BEREGN SELV: Sparer du penge på 'superlånet'?BEREGN SELV: Sparer du penge på 'superlånet'?

storybild

Aldrig før har renten været nede i to procent på et 30-årigt fastforrentet realkreditlån. Boligejerne ventes at omlægge lån for milliarder her i januar. (Billede: polfoto/arkiv)

Det nye 30-årige realkreditlån med en historisk lav fast rente på bare 2 procent er nu en realitet. Allerede tirsdag åbnede Danmarks største realkreditinstitut, Nykredit, der ejer Totalkredit og samlet sidder på halvdelen af det danske marked for realkredit, for lånetilbud i det nye superlån til kurs 96,8.

I dag om i morgen følger de øvrige realkreditinstitutter trop.

Realkreditinstitutterne forventer, at drømmelånet vil sætte gang i en voldsom konverteringsbølge. Boligejerne ventes at omlægge lån for hele 80 milliarder kroner eller mere.

BEREGN DIT LÅN HER:

Det nye lån er ifølge boligøkonom Curt Liliegreen relevant for førstegangskøbere og for boligejere, der i dag sidder med et realkreditlån med en rente på 3,5 procent eller højere. Andre økonomer har påpeget, at selv boligejere med et 3 procentlån vil kunne hente en gevinst på at omlægge til 2 procentlånet, selv om en låneomlægning er en bekostelig affære i gebyrer og kurstab.

Tips og tricks: Sådan sparer du tusindvis af penge på dit boliglån
Tips og tricks: Sådan sparer du tusindvis af penge på dit boliglån

Den månedlige ydelse efter skat på det nye superlån kommer afhængigt af kursudviklingen til at ligge omkring 3.900 kroner efter skat. Ved omlægning fra 3,5 til 2 procent vil ydelsen efter skat falde cirka 170 kroner per lånt million, men samtidig vil man afdrage hele 577 kroner mere om måneden for hver lånt million. Til gengæld vil restgælden vokse 53.000 kroner per lånt million kroner på grund af den lavere kurs på det nye 2 procentlån.

Det nye lån fås endnu ikke uden afdrag, men bliver renterne ved med at falde og kurserne ved med at stige, er det ifølge en række økonomer ikke utænkeligt, at realkreditinstitutterne lancere en afdragsfri vriant af 2 procentlånet.

Ekspert om nyt superlån: Klap hesten
Ekspert om nyt superlån: Klap hesten

Jo tøttere kursen er på 100, desto mindre er kurstabet, når man skal låne penge til et boligkøb eller omlægge sit eksisterende lån. Og jo mindre kurstabet er, desto lavere bliver restgælden og dermed den månedlige ydelse. Derfor anbefaler Curt Liliegreen, at boligejerne og boligkøberne væbner sig med en smule tålmodighed.

- Det kan godt betale sig at være lidt afventende. Lånet bliver først rigtig attraktivt, når kursen nærmer sig 98, siger Curt Liliegreen.

Nykredit over nederlag i Højesteret: Vi er skuffede
Nykredit over nederlag i Højesteret: Vi er skuffede

Boligejerne skal opsige deres nuværende lån inden udløbet af januar, hvis de vil med i denne konverterinsrunde. Gør man det senere, er opsigelsen væsentlig dyrere.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx