Af - 20/03-14 10:57

Pas på: Udsættelse af nattesøvnen giver hjerneskaderPas på: Udsættelse af nattesøvnen giver hjerneskader

Hvis du har skiftende arbejdstider, eller bare ikke har tid til at sove før i weekenden, så er du i risiko for at få permanente hjerneskader, mener forskere

storybild

Hvis man arbejder med skiftende arbejdstider, eller ikke får sin regelmæssige nattesøvn, er man i risiko for varige hjerneskader, viser ny forskning (Billede: Polfoto)

Har du brug for at indhente noget søvn i weekenden? Så er du i farezonen for varige mén. Ny forskning peger på, at man ikke kan indhente den manglende søvn, når man har tid, for da er skaden allerede sket. Det skriver CNN.com.

Eksperter advarer imod eksperimenter med nattesøvn
Eksperter advarer imod eksperimenter med nattesøvn

Og skaden er ikke at kimse ad. Forsker i neurologi Sigrid Veasey fra University of Pennsylvania, peger på hjerneskader ved manglende søvn. Hun mener, det er en myte, at man kan tilbagebetale kroppen de manglende timer under dynen.

Sådan virker giften der sluttede Janes liv
Sådan virker giften der sluttede Janes liv

I en undersøgelse, udgivet i Journal of Neuroscience, siger Veasey, at efter lang tids udsættelse af søvnen kører hjernen stadig på lavt blus, og det kan være tegn på varig hjerneskade.

Vasey og hendes forskerkollegaer på medicinstudiet i Pennsylvania, satte laboratoriemus på et søvnskema, der ligner det søvnskema folk, der arbejder med skiftende arbejdstider har.

Får bøde: Gav sprut til 16-årig, der mistede ben
Får bøde: Gav sprut til 16-årig, der mistede ben

De lod musene sove skiftevis i lange og korte perioder.

Derefter kiggede de på musenes hjerner, eller mere præcist på et bundt nerveceller der er forbundet med årvågenhed og kognitive funktioner.

Togfører faldt i søvn før tragisk ulykke i topfart
Togfører faldt i søvn før tragisk ulykke i topfart

Her fandt de voldsomme skader.

- Musene mistede 25 procent af deres neuroner, sagde Veasey.

Forskerne tror, at når musene mister en smule søvn, så producerer de mere af proteinet 'Sirtuin type 3', for at give dem energi og beskytte dem. Men når manglen på søvn blev en vane, stoppede de med at producere det beskyttende protein.

Det vil sige, at efter et par dages manglende søvn – eller skiftende arbejdstider – begyndte cellerne i deres hjerne at dø hurtigt.

- Ingen troede rigtig på, at hjernen kunne blive permanent skadet af manglende søvn. Men det har ændret sig nu, udtaler Sigrid Veasey.


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx