Af Mathias Tuxen - 08/03-17 04:00; Opdateret: 08/03-17 08:16

Tre ud af ti kvinder: Vores køn går ud over vores lønTre ud af ti kvinder: Vores køn går ud over vores løn

En stor del af de kvindelige akademikere i Danmark oplever, at de ikke får den løn, som de fortjener. Kvinderne påpeger selv, at det er deres køn, som ligger dem til last.

storybild

Modelfoto. (Billede: Scanpix/Phovoir)

Læs hele dagens avis her

Selv om vi skriver 2017, hvor ligestilling er højt prioriterede emner i den offentlige debat, så peger mange kvinder stadig på, at køn spiller en stor rolle i lønforhandlinger.

Det gælder således 30 procent af de kvindelige akademikere i Dansk Magisterforenings nye medlemsundersøgelse.

Blandt de mandlige deltagere i undersøgelsen er det kun 3 procent, der oplever at deres køn har betydning for lønnen.

Mindre børnecheck til højtlønnede rammer kvinder hårdest
Mindre børnecheck til højtlønnede rammer kvinder hårdest

Tallene er ifølge økonom og ekspert i lønforhandlinger, Sanne Udsen, et udtryk for, at rigtig mange af kvinderne føler, at de har været udsat for en kønsdiskrimination i lønforhandlingen.
Hun påpeger også, at en mulig forklaring på problemet kan findes i opfattelsen af mænd og kvinder, når de forhandler løn:

- Mænd og kvinder opfattes forskelligt i lønforhandlinger. Når mænd beder om en høj løn, bliver de opfattet som selvsikre, hvor kvinder bliver opfattet som grådige. Det også noget, kvindelige chefer tænker og gør. Det er ubevidste og underbevidste forståelser, der spiller ind.

Kritikere: Ny regering er kun ligestillet på overfladen
Kritikere: Ny regering er kun ligestillet på overfladen

Kenneth Reinicke, lektor i mandeforskning ved RUC, er overrasket over de nye tal.

Han vurderer, at forklaringen ikke kun handler om opfattelsen af kønnene i lønforhandlinger, men lige så meget, at mænd og kvinder går ind til forhandlingerne på forskellige måder:

- Forskning viser, at mænd ser lønforhandlinger som en legitim forhandlingskampplads, hvor kvinder er mere forsigtige. Kvinder ser ofte lønforhandlinger som et kontinuerligt forløb og bekymrer sig over relationen til chefen og slutter derfor forhandlingen for tidligt.

Det er dog ikke kun et spørgsmål om forskelsbehandling i lønforhandlinger, som er problemet.

Ser man på størrelsen af lønningsposen hos mandlige og kvindelige akademikere, så har forskellen også økonomisk betydning.

Få kvinder i ledelse sænker dansk ligestillingsplacering
Få kvinder i ledelse sænker dansk ligestillingsplacering

Alt i alt tjener kvinder 2.973 kroner om måneden - eller næsten 36.000 kroner om året - mindre end deres mandlige kollegaer.

Tallene er baseret på forskellen mellem en mand og kvinde, hvor der er taget højde for forskelle i ledelsesansvar, uddannelse, timeantal, branche og arbejdsfunktion.

Fakta om undersøgelsen:
30 procent af kvinderne i undersøgelsen oplever, at deres køn påvirker deres lønniveau. Blandt de mandlige deltagere i undersøgelsen er det kun 3 procent.

Ser man på, på hvordan man forbereder sig til lønforhandlingen, forbereder kvinderne i undersøgelsen sig generelt mere end de mandlige deltager.

Mere end fire ud af ti af de kvindelige deltagere, mener, at de ikke fik som fortjent ved sidste lønforhandling. Det tilsvarende tal for de mandlige deltagere i undersøgelsen var en ud af tre.

KILDE: Dansk Magisterforening, medlemsundersøgelse 2017.

LÆS OGSÅ: Indeks spår økonomisk ligestilling mellem kønnene om 170 år

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mads Steffensen afslører: På lørdag...
bt.dk
Kim blev ulovligt undersøgt af en...
bt.dk
Politiet jagter mand i 'mørkt tøj':...
bt.dk
Åbenhjertig Hugo Helmig i Tyskland:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx