Af Ritzau - 15/08-16 07:05

Holder du dig også, til det gør ondt?Holder du dig også, til det gør ondt?

Mange af os holder os, selv om der er toiletter tilgængelige. Og nogle holder sig så meget, at de får ondt af det. Farligt, advarer urolog.

storybild

Hele 39 procent adspurgte i Ritzau Fokus' undersøgelse svarer, at de har noget imod at bruge offentlige toiletter på for eksempel banegårde, rastepladser eller i indkøbscentre. (Billede: Free/Colourbox)

Vender du om i døren, hvis der ligger toiletpapir på gulvet? Eller holder du dig hellere en halv time og venter på, at du kan komme hjem på dit eget toilet igen, end du låner andres? Så er du langt fra alene.

I en ny rundspørge, som Wilke har foretaget blandt et repræsentativt udsnit af danskerne for Ritzau Fokus, svarer 39 procent af de adspurgte, at de har noget imod at benytte offentlige toiletter på eksempelvis banegårde eller i indkøbscentre.

Modviljen mod at bruge offentlige eller fremmede toiletter får mange til at holde sig - også længere end godt er. I rundspørgen svarer 39,8 procent, at de har holdt sig så længe, at det har givet ubehag og lette smerter.

Og når vi holder os så længe, så risikerer vi at gøre skade på vores urinblære eller musklerne omkring den - det forklarer ledende overlæge på urinkirurgisk afsnit på Odense Universitetshospital, Ulla Geertsen:

- Det er ikke sundt for blæren at holde sig, for hvis det gentager sig hyppigt, så kan muskulaturen omkring blæren blive slap og miste evnen til at trække sig ordentligt sammen, og så kan man få svært ved at tømme blæren ordentligt, forklarer hun til Ritzau Fokus.

Sker det, så vil der altid ligge en sjat urin tilbage i blæren, som man ikke kan klemme ud, og det øger risikoen for at få en infektion i form af blærebetændelse, ligesom mennesker med slap blæremuskulatur ofte føler, at de skal tisse meget ofte, fordi de aldrig kan tømme blæren helt.

I undersøgelsen svarer 8,4 procent, at de har holdt sig indtil ubehaget og smerterne blev "kraftige".

- Hvis man holder sig rigtig længe, og blæren bliver helt overfyldt, så kan urinen faktisk vandre op i urinlederne igen, og man kan opleve kraftige smerter i lænden og på flankerne. Hvis man gentagne gange holder sig så længe, at man oplever disse smerter, så skal man vide, at urinen der løber tilbage skaber et modtryk mod nyrerne, så deres produktion bliver hæmmet, fortæller Ulla Geertsen.

Hun er derfor en stærk fortaler for, at man honorerer sin trang, når den opstår, med mindre man har en sygdom, der gør, at man skal modarbejde trangen. For faktisk er det ikke en særlig god grund, at man ikke vil bruge toilettet, når man er ude.

- Det må været noget følelsesmæssigt med, at man ikke ved, hvem der var der sidst, for den sundhedsmæssige risiko ved at benytte et offentligt toilet er ikke større end derhjemme, siger Geertsen.

Men det er ikke kun på offentlige toiletter, at vi kvier os ved at lade vandet. 27 procent har ikke lyst til at benytte toilettet hos folk, de ikke kender, og 6,9 procent kan faktisk ikke engang lide det, selv om de er hjemme hos nogle, de kender, viser undersøgelsen.

Det spurgte vi om:

Har du noget imod at benytte offentlige toiletter på for eksempel banegårde eller indkøbscentre?

Ja: 38,9 procent

Nej: 61,1 procent

Har du noget imod at benytte toilettet hjemme hos fremmede?

Ja: 27,4 procent

Nej: 72,6 procent

Har du oplevet ubehag, fordi du har holdt dig i lang tid?

Nej: 51,4 procent

Ja, ubehag og milde smerter: 39,8 procent

Ja, ubehag og kraftige smerter: 8,4 procent

Ja, så meget at jeg måtte gå til lægen efterfølgende: 0,4 procent

Kilde: Wilke-undersøgelse blandt 1021 danskere

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx