Af Ritzau - 04/11-16 08:07

Så meget vand skal du drikkeSå meget vand skal du drikke

Slår du dig selv i hovedet, hvis du ikke når at drikke to liter vand om dagen? Det behøver du slet ikke, siger væskeekspert.

Bildstrecke im Grossformat »

Klik gennem galleriet for at se, hvorfor det er en rigtig god idé at drikke to glas vand om morgenen.

En hel dag er gået, og du har fået rigeligt med kaffe, te og sodavand. Men pludseligt slår det dig, at du ikke har drukket noget vand hele dagen.

Peter Bie, der er professor emeritus og væskeekspert, forklarer, at vi mister omkring to liter vand hver dag. Mellem en halv og en hel liter rent vand gennem huden, en lille halv liter gennem udånding og en liter i urin.

7 grunde til at du skal drikke et glas vand HVER morgen
7 grunde til at du skal drikke et glas vand HVER morgen

Men du behøver ikke at slå dig selv i hovedet, hvis du ikke får drukket to en halv liter vand om dagen.

- Man skal bare drikke vand nok til, at man har en ordentlig urinproduktion. Hvis du kan huske, sidste gang du tissede, så tisser du nok til, at du ikke er i væskeunderskud, siger Peter Bie.

Derfor behøver du heller ikke en huskemetode som elastikker på vandflasken eller en alarm på telefonen, der minder dig om at drikke vand i løbet af dagen. Det er at sætte for meget fokus på det, forklarer professoren.

Din vandflaske kan være en kriblende bakteriebombe
Din vandflaske kan være en kriblende bakteriebombe

- Jeg har det svært med de mennesker, der hiver en vandflaske op hver halve time. For der er over 40 liter vand i en krop, og der sker ikke noget ved, at man kommer en halv liter i underskud, siger han.

Vand fra hanen er dog ikke den eneste måde, du kan tanke dit daglige væskeindtag op på.

- Alle drikkevarer bidrager til det daglige væskeindtag. Derudover har frugter og grøntsager et højt vandindhold og bidrager derfor også godt, siger Lotte Schmidt Svendsen, der er klinisk diætist i Diætisthuset.

Er din opvaskemaskine en bakteriebombe? Sådan holder du den ren
Er din opvaskemaskine en bakteriebombe? Sådan holder du den ren

Det er eksempelvis agurker, salatblade, tomater, peberfrugter, auberginer og græskar, der alle har et vandindhold på over 90 procent, forklarer hun.

Omvendt tæller tørvarer og fedtstoffer som olier og lignende ikke med, og håber du på at kunne erstatte vandkanden med øl til aftensmaden, er det heller ikke en god idé. Alkohol er nemlig vanddrivende og derfor ikke en god kilde til væske, siger Lotte Schmidt Svendsen.

Er du derimod bange for at hælde for meget vand i ganen, så er der intet at være bekymret for. Det er bedre at være på den sikre side og drikke meget, så urinen bliver tynd, end at holde igen og have en meget koncentreret urinproduktion.

Bør du være bekymret? Det afslører farven på dit tis
Bør du være bekymret? Det afslører farven på dit tis

- Nyrerne kan udskille store mængder vand. Normale mennesker kan sagtens tisse en liter i timen, hvis de har vandoverskud. Så det er meget svært at drikke for meget vand, siger Peter Bie.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kongehuseksperter er ikke i tvivl:...
bt.dk
Politiet sætter rekord: Har fundet...
bt.dk
Indvandrere og efterkommere koster...
bt.dk
Verdensstjerner gik fra hinanden...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx