28/10-14 15:54

Ryanair får millionbøde for at spare ulovligt på lønnenRyanair får millionbøde for at spare ulovligt på lønnen

Ryanair er blevet dømt skyldig i at ansætte medarbejdere i Frankrig på irske kontrakter for at spare løn.

storybild

(Billede: Polfoto)

En fransk appeldomstol har dømt flyselskabet Ryanair skyldig i at ansætte medarbejdere på irske kontrakter for at spare løn og andre udgifter.

Ryanair er blevet dømt for at overtræde fransk arbejdsret og skal betale mere end 60 millioner kroner i erstatninger og bøder. Langt størstedelen gælder efterbetaling, mens omkring 1,5 millioner kroner er regulære bøder.

Lavprisflyselskab shopper fly for 60 milliarder kroner
Lavprisflyselskab shopper fly for 60 milliarder kroner

Der var tale om en appelsag, som Ryanair valgte at anke i juni i år, men appeldomstolen valgte at stadfæste den oprindelige afgørelse, som faldt for omkring et år siden. I den oprindelige afgørelse var erstatningskravet omkring syv millioner kroner højere.

Sagen drejer sig om omkring 120 personer, der var ansat hos Ryanair ved en lufthavn nær den franske by Marseille for flere år siden.

Ryanair kunne ved at ansætte sine medarbejdere på irske kontrakter spare penge, da de irske regler er mere lempelige end den franske arbejdsmarkedslovgivning.

Det irske flyselskab har blandt andet kunne spare udgifter til socialbidrag, da satserne er markant lavere i Irland end i Frankrig.

Den konstruktion har de franske myndigheder ikke været enige i. Ryanair har derimod fastholdt, at personalet var underlagt irsk lov, fordi flyselskabets fly er registreret i Irland, og Ryanair ikke havde permanent base i området.

Anklagerne lagde derimod vægt på, at det ikke var en troværdig påstand, fordi de ansatte boede i området, og flyselskabet havde kontorer der.

Ryanair nødlander på Mallorca med 148 passagerer
Ryanair nødlander på Mallorca med 148 passagerer

De ulovlige ansættelsesvilkår var gældende fra 2006 til 2010, da Ryanair havde base i Marseille, som dog blev lukket, da de franske myndigheder lagde sag an mod selskabet.

Det er langt fra første gang, at Ryanair er i myndighedernes søgelys i sager om sine ansattes ansættelsesvilkår. Ryanair er blandt andet kritiseret for at hyre medarbejdere gennem vikarbureauer og dermed kunne spare løn.


/ritzau/AFP


LÆS OGSÅ: Passagerer plyndrede Ryanair-fly: - Var som dyr

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Geggo afslører: Jeg er startet på en...
bt.dk
Legendarisk stjerne gør endelig comeback
bt.dk
Kronprins Frederiks ekskæreste i...
bt.dk
Politiet jagter mand med specielle...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx