06/04-14 23:43

Nyt kreditsystem fanger skyldnereNyt kreditsystem fanger skyldnere

De hundredtusindvis af danskere, som har gæld til de offentlige kasser, får sværere ved låne penge i banken eller få et lån i huset.

storybild

De hundredtusindvis af danskere, som har gæld til de offentlige kasser, får sværere ved låne penge i banken eller få et lån i huset. (Billede: Polfoto)

Skat, banker og realkreditinstitutter har i al stilfærdighed opfundet en ny måde at kreditvurdere borgerne på.

Det skriver Politiken mandag.

Via et nyt digitalt kreditsystem kan personlige oplysninger om løn, gælds- og skatteforhold nu gå direkte fra Skat videre til bankerne og realkreditinstitutterne, hvis kunden tillader det i forbindelse med ansøgningen om et lån.

Skat indrømmer alvorlig brøler
Skat indrømmer alvorlig brøler

- Det her ændrer fuldstændig praksis i den måde, vi giver kreditter på i Danmark. Vi fjerner alt bøvl og papirrod fra borgeren, siger Richard Hanlov, underdirektør i Skat, om det nye system, der i princippet forkorter sagsbehandlingen fra flere dage til nogle få sekunder.

Som noget nyt får bankerne også automatisk vist, hvor store renter en kunde betaler på sin gæld til det offentlige, uanset om det er manglende licensbetaling, betaling for børnehaven eller regninger for uafleverede biblioteksbøger.

Skat snydt for milliarder af multinationale koncerner
Skat snydt for milliarder af multinationale koncerner

I 2012 banede en ny lov vej for, at Skat kunne give oplysninger videre til banker og realkreditinstitutter, hvis kunden vel at mærke accepterede det.

I 2013 blev der sat et pilotprojekt i gang i Danske Bank, som siden har hentet data direkte hos Skat i 240.000 lånesager. 34 banker og realkreditinstitutter har nu meldt sig til systemet - 24 af dem er allerede i gang.

Banker ribber de fattige kunder: Sådan gør de
Banker ribber de fattige kunder: Sådan gør de

I bankernes organisation, Finansrådet, er underdirektør Michael Busk-Jepsen glad for ordningen:

- Den nye løsning vil styrke inddrivelsen af restancer til de offentlige myndigheder. Oplysningerne vil fremover blive anvendt af bankerne ved kreditvurderingen, og det sker kun i begrænset omfang i dag. På den måde bliver risikoen for overbelåning for den enkelte kunde mindre, siger han til Politiken.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Medie: Formodet 'pakkebombe-mand'...
bt.dk
Vidne i retten: Peter Madsen drømte...
bt.dk
Det gik galt på scenen: Her er...
bt.dk
DR-ansat rasede over DR-program: 'Det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx