Af Ritzau - 28/11-16 06:01

Gavekøb: Tjek vilkår på nettet grundigtGavekøb: Tjek vilkår på nettet grundigt

Det er nemt og bekvemt at købe julegaverne på nettet, men vær opmærksom på fortrydelsesret, bytteregler og leveringstid.

storybild

Hvor lang tid det vil tage pakken at nå frem, er især vigtigt op til jul, hvor Lars Arent fra Forbruger Europa oplever, at leveringstiden kan få et nøk opad. (Billede: free/)

Det er hurtigt og nemt at klikke julegaverne hjem fra en webbutik i stedet for at stresse rundt og købe gaver i et stormagasin lillejuleaften.

Men der er visse ting, man skal være opmærksom på, når julegaverne købes på nettet.

For det første er det godt at være i god tid, så pakken kan nå at komme frem inden juleaften.

Men vær opmærksom på, at der normalt kun er 14 dages fortrydelsesret på varer købt på nettet, så hvis gaven ikke falder i god jord hos modtageren, kan det være for sent at bytte eller returnere gaven efter jul.

- Op til jul er det vigtigt at tjekke, om der er udvidet fortrydelsesret på gaven, så den kan byttes i længere tid end 14 dage. Man har brug for længere fortrydelsesret, og det er en service, man skal lede efter, når man handler på nettet, siger Lars Arent, der er leder af Forbruger Europa.

Hvis julegaverne købes i udenlandske webbutikker, er der stadig 14 dages fortrydelsesret og minimum to års reklamationsret som i Danmark, så længe webbutikken er lokaliseret inden for EU, fortæller Lars Arent.

Men udgiften til at sende varen retur tilfalder som udgangspunkt køber. Det kan derfor blive en dyr omgang, hvis gaven skal byttes.

Vær også opmærksom på, at den 14-dages fortrydelsesret ikke gælder på oplevelsesgaver købt over nettet, hvad end de er købt i Danmark, EU eller uden for EU.

Så hvis gaven er en billet til en fodboldkamp eller en koncert, kan den ikke returneres, forklarer Simon Nguyen Kildeby, specialkonsulent i Forbrugerklagenævnet.

- Med oplevelsesgaver og gavekort skal man også være opmærksom på udløbsdatoen, som nogle gang er ned til et år eller mindre. Det er ærgerligt, hvis gaven udløber og aldrig bliver brugt, siger han.

Husk også at gaver bestilt uden for EU bliver pålagt told og moms af Skat.

- Når du tjekker leveringstiden på oversøiske forsendelser, så tjek også forsendelsesprisen samt moms og told. Det kan gøre en gave meget dyrere end forventet, siger Simon Nguyen Kildeby.

Fakta: De officielle råd til at handle på nettet:

- Tjek, hvem du handler med. Er der for eksempel en fysisk adresse på netbutikken?

- Undersøg, om du kan få forlænget fortrydelsesretten til efter jul.

- Tjek leveringstiden. Kan gaven nå frem inden juleaften?

- Tjek pris og vilkår for forsendelsen.

- Tjek, hvor svært og hvor dyrt det er at bytte gaven, hvis den ikke falder i god smag hos modtageren.

- Betal med betalingskort. Tjek at betalingen er krypteret.

Kilde: Forbrug.dk.

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'Jeg er nervøs': Linses B&B åbner i...
bt.dk
Detail-gigant kommer til Danmark:...
bt.dk
Rigmanden og entreprenøren Elon Musk...
bt.dk
Kendis skal betale 170.000 kr. i Se...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx