Miljøminister talte usandt om forbruger-kemiMiljøminister talte usandt om forbruger-kemi

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) talte usandt, da han oplyste Folketinget om, at kosmetiske produkter godkendes af myndighederne. Det gør de ikke, fastslår juraprofessor.

storybild

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) talte usandt på et samråd om nedlæggelsen af Forbrugerrådet Tænk Kemi den 5. oktober i år. (Billede: scanpix/arkiv)

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) talte usandt på et åbent samråd i Folketinget den 5. oktober i år. Ministeren var kaldt i samråd for at begrunde, hvorfor regeringen vil nedlægge Forbrugerrådet Tænk Kemi, som står bag Kemiluppen og tester konkrete produkter for uønskede og problematiske stoffer, for eksempel hormonforstyrrende og allergifremkaldende kemikalier.

Topforskere: Danskerne frarøves viden om farlig forbrugerkemi
Topforskere: Danskerne frarøves viden om farlig forbrugerkemi

Esben Lunde Larsen beroligede under samrådet Alternativets miljøordfører, Cristian Poll med, at hans deodorant er ’godkendt af en saglig styrelse’.

- Det er derfor, vi har et godkendelsessystem for produkter, sagde Esben Lunde Larsen.

Men det er i strid med fakta. Deodoranter og andre kosmetiske produkter bliver nemlig ikke godkendt af en ’saglig styrelse’, og der findes slet ikke noget godkendelsessystem for kosmetiske produkter. Det fremgår blandt andet af Esbens Lunde Larsens egen Miljøstyrelses hjemmeside:

- Kosmetiske produkter bliver ikke, modsat hvad mange tror, godkendt af en myndighed. Det er den, der er ansvarlig for markedsføringen, der er ansvarlig for, at produkterne er sikre, skriver Miljøstyrelsen.

Politisk flertal vil bevare forbrugernes kemi-vagthund
Politisk flertal vil bevare forbrugernes kemi-vagthund

Der er ikke noget af rafle om, siger Danmarks førende ekspert i miljø- og EU-ret, juraprofessor Peter Pagh, Københavns Universitet:

- Kosmetiske produkter bliver ikke godkendt. Det gælder kun pesticider, biocider og lægemidler. Så det er ikke rigtigt, det ministeren siger.


- Det er problematisk, at ministeren giver Folketinget og ikke mindst forbrugerne indtryk af, at kosmetiske produkter er godkendt af myndighederne, når det ikke er tilfældet. Når han har svaret jer (metroxpress, red.) vil vi tage stilling til, om vi skal foretage os yderligere i sagen.
Christian Poll, miljøordfører (Å)

EU tager kun stilling til, hvilke indholdsstoffer, der må være og ikke være i kosmetiske produkter, men disse positiv- og negativlister tager ikke højde for eventuelle cocktaileffekter, ligesom opdateringen af listerne er langsommelig, og en række stoffer slet ikke er på listerne.

Erhvervsgiganter: Bevar forbrugernes kemi-vagthund
Erhvervsgiganter: Bevar forbrugernes kemi-vagthund

Esben Lunde Larsen erkender, at det var fejlagtigt, da han sagde, at myndighederne godkender kosmetiske produkter. Han siger til metroxpress:

- Jeg udtrykte mig ikke helt klart om godkendelsen af produkter. Kosmetiske produkter bliver ikke godkendt af en styrelse – det er producenterne, der har ansvaret for at produkterne lever op til reglerne og er sikre at bruge. Miljøstyrelsen kontrollerer, at virksomhederne lever op til reglerne, blandt andet gennem at udtage stikprøver af de produkter der markedsføres.Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx