Af 20 Minuten - 27/10-15 17:13

7 strategier: Sådan beholder du dit job7 strategier: Sådan beholder du dit job

Hvordan kan man undgå at være blandt de mange, der bliver fyret? Avisen 20 Minuten har spurgt jobeksperter til råds.

storybild

(Billede: Polfoto)

Udsigten ser dyster ud i i for eksempel et land som Schweiz, efter at tusinde stillinger allerede er blevet nedlagt på grund af schweizerfrancens svækkelse, truer nu en ny nedskæringsrunde.

Når man først har besluttet nedskæringer i en virksomhed, er det sjældent de ansatte kan gøre noget.

- Virksomheden nedlægger almindeligvis de stillinger, som man ikke længere har brug for, og som er ressourcekrævende, siger personaleeksperten Matthias Mölleney til 20 Minuten.

- I disse situationer ved man oftest, hvem der er i fare for at blive fyret, og det er ikke en demokratisk beslutning i virksomheden.

Men der er også en god nyhed til alle medarbejdere: Der findes strategier, som de ansatte kan bruge for at undgå en fyring. 20 Minuten har samlet de bedste råd til dig:

Kæmpe lottogevinster får ikke danskerne til at kvitte jobbet
Kæmpe lottogevinster får ikke danskerne til at kvitte jobbet

Stop med at se dig selv som et offer
Der skal spares i virksomheden – og den besparelse skal findes gennem personalenedskæringer. Det er der ikke noget at gøre ved. Mange ansatte føler sig hjælpeløse i denne situation og ved ikke, hvad de skal gøre. Men det er meget bedre at være proaktiv, siger personaleekspert Mölleney:

- Vis din chef, at du er klar til nye udfordringer og til at tage din tørn. Det kan for eksempel være kreative idéer til, hvor virksomheden kan spare penge i andre afdelinger.

Gør dig selv uundværlig
Ansatte med en lavere uddannelse, som ikke har en specialviden, er nemmere at afskedige.

- Derfor er det vigtigt, at man hurtigt efteruddanner sig efter afsluttet erhvervsuddannelse, siger Manuel Keller fra den schweiziske handelsstandsforeningen. Dette gøre dig mere værdifuld for virksomheden og viser, at man vil have indflydelse på sin fremtidige karriere.

Skru ned for dig selv
Nu, hvor stillingerne måske bliver nedlagt, er det tid til at vise, hvor fleksibel du er.

- Det kan du vise igennem din villighed til at lade dig omskole og arbejde i andre afdelinger – også når den nye stilling ikke er dit drømmejob, siger Mölleney.

Volden er flyttet ind på jobbet
Volden er flyttet ind på jobbet

En anden mulighed kunne være at gå ned i arbejdstid.

- Hvis en medarbejder frivilligt går ned i timer, kan virksomheden spare rigtig meget. En anden mulighed kunne være at gå på ubetalt ferie i et par måneder.

Følg med tiden
Teknologier, arbejdsmetoder og organisationsstrukturer udvikler sig hele tiden. Derfor er det vigtigt, at man holder trit med udviklingen.

- Specielt de ældre ansatte bliver nødt til at acceptere forandring, så de ikke mister kontakten, siger Keller fra handelsstandsforeningen.

Aktivér dine medarbejdere
Nedskæringer rammer alle ansatte, derfor bør man også i fællesskab tænke over, hvordan fyringer kan afværges. Også her er det en god idé at tænke, hvor virksomheden ellers kan spare penge. Personaleeksperten Mölleney fremhæver også her deltidsstillinger.

- Hvis alle medarbejdere reducerer deres arbejdstid med 10 procent, kan man redde en eller to stillinger.

Kun 3 af 100 statsansatte vil flytte med til provinsen
Kun 3 af 100 statsansatte vil flytte med til provinsen

Du skal ikke kysse røv
Din succes i arbejdsverdenen afhænger mange gange af dit netværk. Mange forfremmelser er ofte direkte afledt af dit netværk, og hvem man smigrer på sit arbejde. Men dette virker ikke ved nedskæringer, advarer Mölleney:

- Det nytter ikke noget at begynde at kysse røv på chefen, når din stilling er i fare.

Denne form for fedteri bliver hurtigt gennemskuet og kan i værste tilfælde have modsat virkning.

Overvej en kurvet karriere
Mange går ud fra, at deres karrierer har en lineær stigning, så jo ældre de bliver, desto mere ansvar får de, og desto bedre bliver de lønnet. Et alternativ kunne være en kurvet karrieremodel.

- I denne model arbejder ansatte efter at have opnået et bestemt karrieremål bevidst mod at videregive deres kompetencer for at understøtte nye medarbejdere, forklarer Keller.

LÆS OGSÅ: Statsansatte frygter massive udflytninger

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Formel 1 i Danmark: Nu lever drømmen...
bt.dk
BTs fodboldkommentator: Spørge-Åge...
bt.dk
Gade i Indre By i København skifter navn
bt.dk
Kendt tv-vært skal giftes: 'Hun sagde...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx