Af - 11/12-15 12:05; Opdateret: 14/12-15 14:13

'Gymnasieelever skal have lov til at holde fri på deres fødselsdag''Gymnasieelever skal have lov til at holde fri på deres fødselsdag'

... så længe gymnasieeleverne kan følge med det faglige niveau.

Bildstrecke im Grossformat »

Veronika Ahrensbøll Schultz uddyber her, hvorfor hun synes, at det er i orden, at gymnasieelever holder fri på deres fødselsdag.

Du skal vækkes med sang, morgenbrød og fødselsdagsflag. Gaverne fra dine forældre skal åbnes ved morgenbordet, og en masse mennesker vil ringe i løbet af morgenen og ønske dig tillykke.

'Gymnasiet kan vente. Jeg møder bare lidt senere til undervisningen på min fødselsdag', beslutter du dig for.

Men er det i orden?

Nej, mener formanden for Danske Gymnasiers.

- Det er en rigtig, rigtig dårlig idé. Man skal passe sin skole, selv om man har fødselsdag. Ens familie skal vel også på arbejde, så det passer vel fint for eleverne at møde til tiden på deres fødselsdag, siger formanden Anne-Birgitte Rasmussen.

Så syg er du heller ikke - kom på arbejde!
Så syg er du heller ikke - kom på arbejde!

Hun bakkes op af 81 procent af befolkningen. I en ny undersøgelse, som metroxpress har fået lavet for YouGov svarer flertallet nemlig, at det ikke er i orden, at gymnasieelever går tidligere hjem og/eller møder senere til undervisningen på deres fødselsdag.

Dog svarer otte procent af befolkningen, at det er i orden, og ifølge undersøgelsen ser det ud til, at hver femte gymnasieelev mener, det er i orden at skippe undervisningen på ens fødselsdag.

Din fødselsdag har betydning for, hvad du kommer til at fejle senere i livet
Din fødselsdag har betydning for, hvad du kommer til at fejle senere i livet

Da metroxpress præsenterer formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning for tallene, erklærer hun sig enig med mindretallet:

Der kan være mange grunde til at tage fravær. Fødselsdag kan være en af dem. Hvis det er rigtig rart for gymnasieeleverne at holde fri på deres fødselsdag, så skal de da have lov til det. Jeg tror, at eleverne selv kan vurdere, om de kan passe deres skole, hvis de holder fri.
Det siger Veronika Ahrensbøll Schultz.

Lina Rafn holder vanvittig fødselsdagsfest: Her er hendes plan
Lina Rafn holder vanvittig fødselsdagsfest: Her er hendes plan

Men det er langt fra kun sygdom og fødselsdags de unge vælger at bruge deres fravær på forklarer formanden for Center for Ungdomsstudier, Søren Østergaard.


I dag har unge det sådan, at de selv afgør, om det er i orden, at holde fri. I gamle dage skulle man være døden nær for ikke at komme på arbejde. I dag kan man godt blive hjemme, fordi man for eksempel har problemer med kæresten.
Det siger Søren Østergaard.

Han forklarer, at unge i dag er mere lystmotiveret, mens de i gamle dage i højere grad var motiveret af pligter.

- De unge er forbruger af gymnasiets produkter, ved mindre de unge synes, der er noget andet, som trumfer. Fødselsdag kan nu og her synes lige så vigtig for de unge, siger han.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx