Af Lars Dinesen - 20/10-14 11:39

Forbrugere skal have krav på billig bankkontoForbrugere skal have krav på billig bankkonto

Arbejdsgruppe under Finanstilsynet anbefaler, at alle forbrugere skal have retskrav på to forskellige konti.

storybild

(Billede: Polfoto/MICHELE CONSTANTINI)

Alle danskere uanset indkomst skal have adgang til en helt basal bankkonto, hvor man kan modtage løn og hæve penge, og som maksimalt må koste 180 kroner i gebyr om året.

Derudover skal alle have ret til en ekstra konto, hvor man kan få adgang til blandt andet netbank og betalingsservice. Her må bankerne kun have en "rimelig" fortjeneste.

Pengemaskine: Overhold det, du lover - eller betal en 'bøde'
Pengemaskine: Overhold det, du lover - eller betal en 'bøde'

Det er en arbejdsgruppe under Finanstilsynet nået frem til, og Erhvervs- og Vækstministeriet skal nu i gang med det lovgivende arbejde med henblik på at ændre reglerne for bankerne.

- Jeg synes, at arbejdsgruppen har fundet frem til en god model, som slår fast, at bankerne har et socialt ansvar over for samfundsgrupper med en lav indkomst, siger erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) i en pressemeddelelse.

Andre kan betale med dit gamle mobilnummer
Andre kan betale med dit gamle mobilnummer

- Med dette forslag vil alle forbrugere kunne vælge mellem to forskellige konti afhængigt af behov og ønsker. Det muliggør, at forbrugerne ikke skal betale for funktioner, som de ikke har behov for. Det synes jeg, er en fornuftig ordning, siger Henrik Sass Larsen.
Der findes i dag ingen regler for, hvor store gebyrer bankerne kan tage for almindelige bankkonti. Reglerne om god skik for finansielle virksomheder siger, at en bank ikke kan nægte en borger at oprette en konto uden en "individuel og saglig begrundelse".

Forslaget fra arbejdsgruppen kommer i forlængelse af, at EU-kommissionen for mere end tre år siden udstedte en henstilling, der skulle sikre EU-borgere ret til en basal bankkonto, hvilket gjorde, at der fra dansk side blev nedsat en arbejdsgruppe.
For omkring halvandet år siden rasede der en offentlig debat om bankernes høje gebyrer for at oprette almindelige bankkonti til kunder.

Snart kan du få en bankkonto hos Facebook
Snart kan du få en bankkonto hos Facebook

Det fik den daværende erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) til at opfordre til, at alle skulle have adgang til en basal konto på rimelige og fair vilkår, og hun bad derfor arbejdsgruppen overveje den del også.

I april i år vedtog Europaparlamentet et direktiv, der skulle sikre, at alle EU-borgere over 18 år har ret til at åbne en almindelig bankkonto.


LÆS OGSÅ: Ville du have bankkonto hos din lokale købmand?

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kongehuset uddyber problemer før...
bt.dk
Godt nyt for tusindvis af danskere:...
bt.dk
Pippa Middleton stjal billedet til...
bt.dk
Voldsom brand hærger strandkro: 'Der...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx