01/11-17 07:36; Opdateret: 01/11-17 08:19

Tidligere fremadstormende Novo halter stadigTidligere fremadstormende Novo halter stadig

Patentudløb, prispres og et nyt middel, der ikke sælger som det burde, holder Novo Nordisks vækst tilbage.

storybild

Der er stadig mørke skyer over Novo Nordisks fremtidsudsigter efter år med solskin og medvind. Free/Novo Nordisk / Arkiv

København. Novo Nordisk forventer, at 2017's lave vækst fortsætter i 2018. Tidligere voksede Novo Nordisk ellers voldsomt år for år, men det stoppede i år.

Prispres i USA og midler, der går af patent, har sinket den danske producent af medicin til sukkersyge samt en stribe andre lægemidler.

- De foreløbige forventninger til 2018 i lokale valutaer indikerer en vækst på et lavt til medium encifret procentpoint, både for salget og for resultat af primær drift, skriver Novo Nordisk i regnskabet.

I årets første ni måneder steg Novo Nordisks salg med to procent i kroner til 83,7 milliarder kroner. Nettoresultatet landede på 29,9 milliarder kroner, hvilket også er to procent mere end i samme periode sidste år.

Der forventes en lille bedring for hele året i den vækstrate, og Novo Nordisk hæver i regnskabet sine forventninger til hele året, så de nu ligger på en vækst på 2-3 procent mod tidligere 1,3 procent.

I de første ni måneder har USA spillet rollen som den altdominerende sten i skoen. Midlet Vagifem til kvinder i overgangsalderen er løbet af patent, og der er givet større rabatter på væksthormon.

Det har sendt salget inden for divisionen "Biopharmaceuticals" ned med over tre milliarder kroner.

Samtidig er der solgt mindre af den ældre, langtidsvirkende insulin Levemir, da priserne er pressede, og flere skifter over til det nyere Tresiba. Tresiba selv har dog ikke solgt som ventet.

Det har ført til, at USA-markedet, der tidligere voksede markant for Novo Nordisk, nu blot har stået stille i de første ni måneder af 2017. Og endnu mere uvant, er gået tilbage med ni procent i tredje kvartal sammenlignet med samme periode året før.

Da USA og Nordamerika står for over halvdelen af Novo Nordisks omsætning er der noget, der gør ondt.

Novo Nordisk er dog optimistiske omkring fremtiden, da flere nye lægemidler er på vej på markedet.

- Vi leverer fortsat på vores planer for 2017, og vi er meget tilfredse med den seneste tids kliniske og regulatoriske fremskridt i forbindelse med vores vigtigste produkter.

- Vi er nu i gang med at forberede den globale lancering af semaglutid, som giver en unik mulighed for at forbedre behandlingen af mennesker med type 2-diabetes, skriver administrerende direktør Lars Fruergaard i regnskabet.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kamp på liv og død: 150 hvaler...
bt.dk
Kickstart foråret med sund mad: Lene...
bt.dk
Drama i supermarked: Gidseltager og...
bt.dk
Michael og Lina har den mest utrolige...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx