Af Ritzau - 30/11-16 14:16

Lilleholt: EU-pakke giver grønt boom for erhvervslivetLilleholt: EU-pakke giver grønt boom for erhvervslivet

Der skal investeres svimlende beløb i at binde EU's energisystem sammen. Til gavn for Danmark, siger minister.

storybild

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) på Amalienborg i mandags. EU's vinterpakke rummer store muligheder for Danmarks grønne virksomheder, forudser han. (Billede: Scanpix/Thomas Lekfeldt)

Energien kommer til at flyde på tværs af grænserne i EU's medlemslande, der bliver skabt op mod 900.000 arbejdspladser frem mod 2030, og Danmarks grønne virksomheder kommer til at være helt i front.

Sådan opsummerer energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) den såkaldte vinterpakke, der onsdag blev fremlagt af EU-Kommissionen.

- Pakken vil igangsætte investeringer på 870 milliarder kroner og øge EU's samlede bruttonationalprodukt med én procent. Det er svimlende tal, der viser kæmpepotentialet i at binde EU's energisystemer tættere sammen, end de er i dag, siger Lilleholt.

Og danske virksomheder kommer til at vise vejen, forudser ministeren.

- Vi er foregangsland inden for grøn omstilling. Mange lande vil kigge til os for den måde, vi har gjort det på. Så der ligger med vinterpakken et enormt stort marked for danske virksomheder inden for energiteknologi.

Spørgsmål: Hvilke brancher tænker du især på?

- Jeg tænker på vindkraft, biomasse, biogas og energieffektivisering, hvor vi kan rigtig meget. Norden og ikke mindst Danmark er foregangseksempel på, hvordan vi får systemerne til at tale sammen, siger Lars Chr. Lilleholt.

En af de store knaster for at få den klimavenlige strøm til at flyde er eksempelvis eksportkablet mellem Jylland og Tyskland, som i dag kun udnyttes omkring 10 procent.

Til gengæld er elforbindelserne mellem de nordiske lande veludbyggede.

Men selv om Danmark på forhånd ligger lunt i svinget i forhold til de fleste andre EU-lande i den grønne omstilling, kommer vi også til at gøre en indsats for at opfylde målene, påpeger ministeren.

- Der står i regeringsgrundlaget, at vi i 2030 skal op på, at vedvarende energi udgør 50 procent af det samlede energiforbrug. Vi kommer til at strenge os an for at levere på det, men det rummer også kæmpemæssige potentialer for Danmark, siger Lilleholt.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansktoppens nye overraskende...
bt.dk
Fie Laursen viser sine bryster frem:...
bt.dk
Frank og Jans far fik genial idé for...
bt.dk
Nibali snød sprinterne - dansker med...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx