Af - 23/04-14 09:03; Opdateret: 24/04-14 11:43

McDonald's-ansatte: Vi ændrer datoer og bruger gamle råvarerMcDonald's-ansatte: Vi ændrer datoer og bruger gamle råvarer

I strid med loven men efter ordre fra McDonald's chefer ændres datoerne på gammelt kød, brød og grønt, det fortæller flere McDonald's medarbejdere til metroxpress.

storybild

Sådan ser bøffer til Big Mac ud, inden de steges. (Billede: Privatfoto / McDonald's-medarbejder)

Efter metroxpress i går beskrev, hvordan McDonald's sælger burgere, der har ligget i længere tid end de 10 minutter McDonald's selv lover, har 52 McDonald's medarbejdere henvendt sig til avisen med nogle ubehagelige oplysninger.

Pistolrøvere truede sig til kassen på McDonalds
Pistolrøvere truede sig til kassen på McDonalds

Otte af dem fortæller, at de får eller har fået ordre på at bruge gamle råvarer i burgerne.

McDonald's sælger for gammel mad
McDonald's sælger for gammel mad

- Når først man ser, hvad der foregår ude bagved - i køkkenet, så spiser man aldrig på McDonald's. Aldrig. Aldrig nogensinde.

Anklage: McDonald's sælger for gamle burgere
Anklage: McDonald's sælger for gamle burgere

Sådan fortæller en tidligere medarbejder fra McDonald's filial i Frederiksund. Der arbejdede hun i tre år, men for nylig sagde hun op. Hun ville ikke være med længere.

Det lokale plejehjem droppede rugbrøds-klemmerne og tog på McD
Det lokale plejehjem droppede rugbrøds-klemmerne og tog på McD

Grunden var, siger hun, at McDonald's i Danmark det seneste år havde indført, hvad hun betegner som et 'sygeligt og sundhedsfarligt fokus på at minimere madspild.'

- Til sidst kunne jeg ikke stå inde for at lave mad af råvarer, der var så gamle. Jeg ville ikke være med, siger den forhenværende medarbejder, der ønsker at være anonym.

Børnehave får madordning fra McDonalds
Børnehave får madordning fra McDonalds

Metroxpress kender hendes identitet, og hendes oplysninger bekræftes af to nuværende medarbejdere i Frederikssund-restauranten.

Én fortæller;

- Eksempelvis salat og løg bruger man flere dage efter, det skulle være smidt ud. Man gør det, fordi chefen siger, man skal. Det er ret ulækkert, og det, der også sker er, at datomærker udskiftes i strid med reglerne. For tænk nu, hvis fødevarekontrollen kom og så, at vi brugte gamle råvarer. Folk ville ikke spise her, hvis de vidste, hvad der foregik, siger den nuværende medarbejder.

McDonald's lukker på Krim
McDonald's lukker på Krim

Hun siger, at ordrer om at bruge for gamle råvarer, kommer direkte fra restaurantchefen.

- Det her handler om at spare penge, så restaurantledelsen er bedøvende ligeglad med fødevaresikkerheden, ​fortæller den pågældende medarbejder, som nu er stoppet.

Fik tatoveret McD-kvittering på sin underarm
Fik tatoveret McD-kvittering på sin underarm

- Det bliver beordret oppefra, at man ikke må smide mad ud. Det er for dyrt. Alle råvarer; eksempelvis bacon, brød, salat, løg og tomat med overskreden holdbarhed bliver brugt. Kun, hvis det er åbenlyst råddent eller ildelugtende, bliver det kasseret, fortæller hun.

Hun forklarer, at en særlig gruppe betroede medarbejdere var instrueret i at snyde Fødevarestyrelsens tilsynsførende. Det store formål var, siger hun, at restaurantchefen kunne minimere spild og få ros af McDonald's hovedkontor, som ville se resultater.

Burger King vinder DM i burgerbedrag
Burger King vinder DM i burgerbedrag

- I Frederikssund var vi meget dygtige til at skjule vores fup. Ingen andre vidste det, siger hun.

Flere dage gammelt brød
Metroxpress har mødt tre medarbejdere fra McDonald's, Hovedbanegården i København. De ønsker heller ikke at stå frem med navn frygt for fyringer og søgsmål fra McDonald's Danmark.

- Så vi spiser her aldrig. Vi tør ikke, fortæller to af medarbejdere fra McDonald's Hovedbanegården med henvisning til, at der bliver lavet burgere af for gamle råvarer.

- Det er så klamt, siger den tredje medarbejder, der har frygtet at miste sit job, hvis han undlod at aflyde orden om at bruge råvarer, der ifølge de interne regler burde være kasseret.

- Hvis man på McDonald's Hovedbanegården kasserer for meget mad, så kan man være ret sikker på at miste sit job, siger han.

Her er burgerkæden der IKKE snyder kunderne
Her er burgerkæden der IKKE snyder kunderne

Alle tre bekræfter de, at der eksempelvis den 1. januar i år, til tusindvis af kunder med tømmermænd, blev serveret burgere i brød, der var flere dage for gammelt.

Også på McDonalds Hovedbanegården er det en lille gruppe betroede medarbejdere, der om-mærker gammel mad, fortæller de tidligere medarbjedere.

Men andre gange laver de blot mad af råvarer, som ifølge mærkatet for længst har overskredet sidste holdbarhedsdato, siger de. Datomærkerne fjernes ikke engang.

- Hvordan det her kan finde sted, uden at fødevarekontrollen eller McDonald's Danmark griber ind, forstår jeg ikke. Det er gammel mad, vi taler om. Det er mad med overskreden holdbarhed, lyder det fra en medarbejder fra McDonlads på Hovedbanegården.

Sælger gamle donuts
Foruden de tre medarbejdere, som metroxpress har mødt, har vi talt med to andre, som arbejder med at tage imod bestillinger, og derfor aldrig kommer i de produktionslokaler, hvor der foregår ommærkning.

- Jeg skammer mig over, hvad der sker. Systematisk salg af burgere, der ligger længe. Men jeg må sige, jeg er overrasket over, at råvarerne er gamle - og så alligevel ikke Jeg får besked på at sælge gamle donuts. Altså donuts, der er waste. (Kasseret, red.), siger en af dem.

Sådan sker det
Den tidligere medarbejder fra Frederikssund forklarer, hvordan den ulovlige praksis finder sted.

Hér får man den værste kundeservice i Danmark
Hér får man den værste kundeservice i Danmark

- Hvis man om morgenen på en såkaldt holdbarhedsliste eksempelvis opdagede, at to kasser med løg var for gamle, så tog man poserne med de gamle løg op og kom i kasser med en ny datomærkning, forklarer den tidligere medarbejder.

- Lidt på samme måde med den for gamle mælk, som vi hældte på kaffemaskinen. Det gjaldt om at få gamle fødevarer ud af emballagen med de grimme datomærker.

Hun siger, at hun godt vidste, at det var imod reglerne, men som med medarbejderen fra McDonald's på Hovedbanegården følte hun sig presset at snyde.

Hvad gik der galt for denne Big Mac?
Hvad gik der galt for denne Big Mac?

- Det blev på en mærkelig måde en vane at om-mærke brød om hver morgen. Man tænkte ikke over det til sidst. De første gange spurgte vi chefen, om man virkelig skulle bruge gamle råvarer. Det skulle vi. Det var uacceptabelt at sige fra. Men nogle gange sagde jeg altså stop, hvis det var for klamt - og så smed jeg for 1.000 kroner ud. Men så var der skideballe fra chefen, siger hun.

Fik én serviet - Sagsøger nu McD for millionbeløb
Fik én serviet - Sagsøger nu McD for millionbeløb

Hun forklarer, at restauranten, der ligger i udkanten af Frederikssund, kun bestilte løg, salat og andre grøntsager en gang om ugen.

- For det var billigere end at bestille to gange ugentligt. Men det betød også, at varerne blev for gamle. Når jeg så bad om accept på at waste (engelsk for 'kassere', red.), så fik jeg blot besked på at smide kasserne med gamle datomærker ud, men indholdet, salaten, skulle ikke smides ud. Det blev ligesom løg ofte brugt, selv om det var fem dage gammelt.

Bacon ligger i mange timer
Ifølge McDonald's interne regler må bacon højst ligge ved stuetemperatur i køkkenet i tre timer.

McDonald's går i 'krig' med Vietnam
McDonald's går i 'krig' med Vietnam

- Men det kunne sagtens ligge der fra kl. 16 til kl. 01 om natten. Men hvis der var en halv pakke tilbage, fik vi ordre på at komme den i køleskabet og gemme den til dagen efter, fortæller en tidligere medarbejder.

- Det er direkte farligt, siger fødevareekspert Orla Zinck.

To af medarbejderne på McDonalds på Hovedbanegården i København fortæller, at her ligger bacon også ude i mere end de tilladte tre timer.

McNuggets, dybstegte kyllingestykker, må ifølge McDonald's regler kun ligge i et varmeskab i 20 minutter.

- Men de ligger der i timevis indtil de bliver solgt. Uret, der bipper, slukker man bare for, siger hun.

Rengøring fandt sted, hvis man gad

Den tidligere medarbejder Thomas Duch henvendte sig i går til McDonald's, som via sin Facebook-side beroliger kunderne med, at fødevaresikkerheden ikke er i fare, selv om burgere 'i nogle få tilfælde skulle ligge nogle få minutter længere end de ti minutter, vi har som regel'.

Thomas Duch skriver:

- Jeg har arbejdet hos jer, men sagde op efter to måneder. En burger kunne sagtens ligge i over en time. Rengøring fandt sted, hvis man gad. Jeg kender to, som arbejder hos jer nu, og problemet er der stadig i nogen grad. Måske i skulle gå undercover og se med jeres egne øjne hvordan det egentlig fungerer, opfordrer Thomas Duch, som oplyser til metroxpress, at sådan er det stadig. Det hører han fra bekendte, der arbejder der.


Faktisk har McDonald's ifølge en række medarbejdere allerede såkaldte 'mystery shoppers', der dukker uanmeldt op under dække som kunder.

- Vi ved, hvornår de kommer. Så det er en joke. Det har vores managers instrueret os om. Og så er alting perfekt. Så er der ingenting af komme efter, siger en medarbejder fra McDonalds Hovedbanegården.


Også en tidligere manager har henvendt sig. I modsætning til andre, tør han godt stå frem med navn.

- Som tidligere manager på netop McDonald's Hovedbanegården kan jeg se, hvad der foregår, siger Nicolai Larsen.

Hen henviser til problemerne med burgere, der i strid med interne regler og løfter til kunderne sælges, selv om de har ligget i længere tid, end McDonald's lover.

- Det store problem på Hovedbanen var og er holdbarheden på burgere. Holdbarheden bliver kun i halvdelen af tilfældene overholdt, for der er et pres fra den øverste ledelse. Det handler om at minimere spildet. Som manager skal man presse dem, der står i 'production' til at nedbringe spildet. Så man 'giver' burgere, der skal smides ud, 10 minutter ekstra. Det kunne man sagtens gøre. Især med produkter uden salat – eksempelvis cheeseburgere, som ikke er faldet sammen. Man har det dårligt med at gøre det, men spildet skal nedbringes. Og på netop Hovedbanegården har kunderne travlt. De er på farten og har derfor ikke tid til at klage,« siger Nicolai Larsen.

Forlænger holdbarheden
Katja, en anden tidligere medarbejder på McDonald's Hovedbanegården og i andre filialer, bekræfter, at der systematisk 'byttes om på time cards'.

Det betyder, at man man stik imod de egne regler forlænger holdbarheden af burgers med 10 minutter ved at bruge et time-card-skilt flere gange.

- Det gør man da altid. Også i Hvidovre og Valby. Det er trylleri. Burgerne kan sagtens få lov til at ligge der i en halv time. Det er ret klamt og ulækkert. Men McDonald's synes, det er spild af penge at smide dem ud.

I alt 17 medarbejdere fra McDonald's over hele landet bekræfter, at burgere 'forlænges' på den måde.

- Jeg kan derfor desværre bekræfte det billede, I (metroxpress, red.) har tegnet af, at maden ikke altid er frisk. Der er flere konkrete grunde hertil, også økonomi, selvom Stine G. Paulsen (McDonald’s kommunikationsdirektør) hævder, dette ikke er tilfældet, siger McDonald's-leder, der har arbejdet 10 år for kæden.

- Mange gange når man så skulle smide maden ud, der havde ligget i 10 min eller mere, så får man af vide, at der ikke var noget galt med maden endnu, lyder det fra endnu en McDonald's-medarbejder.

I strid med vildledningsbestemmelsen
Fødevarestyrelsen oplyser, at det er i strid med vildledningsbestemmelsen i fødevarelovningen.

Det er det fordi, man lover kunderne en kvalitet, man ikke leverer.

Ekspert er rystet
Fødevareekspert Orla Zinck er rystet over medarbejdernes udsagn om, at der bliver brugt gammel mad.

- Det her er ulækkert, ulovligt og udtryk for en elendig forretningsmoral. Det er ikke godt for en kæde, der hævder at have perfekt styr på lagerstyring og egenkontrol, siger han.

- Hvad siger Fødevarestyrelsen til det her? spørger Orla Zinck.

Fødevarestyrelsens fødevarechef Bjørn Wirlander svarer, at det strider mod reglerne at anvende fødevarer, hvor holdbarheden er udløbet, hvis man ikke har lavet en faglig vurdering – i overensstemmelse med i virksomhedens risikovurdering og egenkontrolprocedurer – hvor den faglige vurdering er, at de godt kan anvendes.

_______________________________________

Er du nuværende eller tidligere McDonalds-medarbejder?
Metroxpress vil gerne i kontakt med nuværende og tidligere McDonald's-medarbejdere. Du kan få lov til at være anonym. Skriv til journalist Christian Kloster HER


Herunder kan du læse McDonald's opslag på Facebook i forbindelse med artiklen:


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Fransk bager får bøde for at arbejde...
bt.dk
Flere kvinder føler sig krænket af...
bt.dk
23-årige Enna stillede et...
bt.dk
Rystende overvågningsvideo afslørede...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx