Af Ritzau - 10/10-16 05:06

Møl indtager køkkenet: Sådan får du dem vækMøl indtager køkkenet: Sådan får du dem væk

Det sværmer ikke bare med fluer, men også med møl i efteråret. Se hvordan du holder dem væk fra dine køkkenskabe.

storybild

Det tofarvede frømøl er lidt af en plage i køkkenet, hvor det gladeligt kaster sig over tørret frugt, nødder og især mandler. Men det kan også inficere korn og kornprodukter. (Billede: Free/Wikimedia Commons / Gnu Free License)

Hvis du åbner køkkenskabet og finder en pose med tørret frugt, nødder eller mandler, der er klumpet sammen i et hvidligt spind, er der ingen tvivl - så har du fået møl i køkkenet.

Og lige nu i det tidlige efterår er de særdeles aktive efter en lang sommer. Det fortæller indehaveren af SOS Skadedyr, Jørgen Fischer.

- De har fået varmen og ynglet. Så der er mange møl her i efteråret. Det er der slet ingen tvivl om, når vi er ude hos folk, fortæller han.

Det er mest almindeligt at støde på det tofarvede frømøl i køkkenet. Møllet er knap en centimeter langt, og den forreste del af forvingerne er lysegrå, mens resten af vingen er glinsende kobberrød.

Oftest er det tørret frugt, nødder og mandler, der bliver angrebet, men undertiden også korn og kornprodukter. Larverne kan også lægge sig som "orm" i chokolade.

Årsagen til, at møllet dukker op, er oftest dårlig hygiejne med daggamle madrester og beskidte køkkenskabe. Men Jørgen Fischer oplever også pæne og rene hjem med møl, hvor problemet er matriklen ved siden af.

- Møllene spreder sig også fra nabo til nabo. Og ind imellem viser det sig, at det i virkeligheden er dér, problemet stammer fra. Så alle kan få møl. Men det er klart, at hvis du er typen, der ikke rydder madvarer op efter dig og har rester stående i dage og ugevis, så kan møllene rigtig hygge sig, når de først er rykket ind, siger han.

Problemet med tofarvede frømøl i køkkenet kan opstå hele året rundt. Og det kan blive en ond cirkel, fortæller biolog Mette Knorr, der er tidligere ansat ved Statens Skadedyrlaboratorium og i dag driver firmaet Skadedyr-ID.

- Hvis du har madvarer stående ude eller lidt drys i køkkenskabet, risikerer du, at møllene når at gennemføre deres udvikling. Først bliver de til larver, der vokser og æder af madprodukterne.

- Herefter bevæger de sig typisk væk fra madvarerne og opad, hvor de gemmer sig i rækker og sprækker. Her forpupper de sig og udvikler sig til voksne møl, der søger ned og lægger æg igen, siger hun.

Fakta: Sådan får du bugt med møl i køkkenet

- Find madvarerne, der er angrebet af møl og smid dem ud. Møllarverne efterlader spind og små sorte ekskrementer, så det er let at opdage.

- Støvsug godt og grundigt i alle skabene, så der ikke ligger rester af gryn, mel og andre fødevarer tilbage.

- Kom dine madvarer i bøtter, beholdere og plasticposer, hvor de er lukket godt inde.

- Det er sjældent, der er brug for insektmidler i private hjem. Men det kan blive løsningen i sidste ende.

Kilder: Mette Knorr, Jørgen Fischer

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx