Af - 05/09-13 07:00; Opdateret: 05/09-13 15:19

Folkeskoleelever har urealistiske fremtidsplanerFolkeskoleelever har urealistiske fremtidsplaner

De dovneste elever kan sagtens se sig selv som gymnasie- eller erhversskoleelever. Men det er urealistisk. De har nemlig for svært ved at lægge den dovne stil fra sig, siger ekspert.

storybild

Hvis du hellere vil lave alt muligt andet end at følge undervisningen i folkeskolen, får du problemer, når du skal videre i uddannelsessystemet. (Billede: Martin Lehmann)

De dovneste elever i folkeskolen vil have en erhvervsuddannelse eller gå på gymnasiet efter folkeskolen.

Det viser en ny undersøgelse fra tænketanken DEA og Center for Strategisk Uddannelsesforskning. Her svarer 26 procent af de 9. og 10. klasses elever, som lærerne har udpeget som de mindst motiverede, at de ser sig selv på gymnasiet efter folkeskolen, mens 64 procent regner med at fortsætte på en erhvervsuddannelse.

Men det er urealistiske, lyder det fra Lars Qvortrup, som er professor på Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet.

Ifølge ham fortsætter de fleste nemlig den dovne stil, når de går ud af folkeskolen. Men den går ikke - lige meget om de har pæren i orden eller ej:

LÆS OGSÅ: Støj i klassen ødelægger læringen for mange elever

- Du kommer ikke igennem uddannelsessystemet udelukkende på intelligens. Det kræver hårdt arbejde, som du skal være motiveret for at lave.

Han forklarer, at de dovneste elever typisk er såkaldte curlingbørn, der er vant til, at forældre og andre voksne baner vej for dem, lige meget om de er engagerede eller ej. Og det har altså konsekvenser, når de starter på en uddannelse:

- Sandsynligheden for at gennemføre bliver mindre, siger Lars Qvortrup.

Hos DEA er direktør Stina Vrang Elias også bekymret for dem, der kommer til at gå i klasse med de dovne elever:

- Det risikerer at gå ud over motivationen hos de øvrige studerende og underviserne, og det kan i sidste ende få negativ betydning for kvaliteten af uddannelserne.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Scorede i finalen i København: Nu har...
bt.dk
Efter bruddet: Det skal der ske med...
bt.dk
Skuespiller venter barn med sin...
bt.dk
Jes Dorphs søn gik på samme skole som...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx