Af - 14/02-16 20:05

Miljø- og fødevareministeren intensiverer kontrol med bland-selv slikMiljø- og fødevareministeren intensiverer kontrol med bland-selv slik

Ompakning af slik under uhygiejniske forhold, ændring af datomærkninger og svindel bliver i stigende grad kædet sammen med bland-selv-slik.

Bildstrecke im Grossformat »
Fødevarestyrelsen og Skat har de seneste måneder sat hårdt ind mod fusk med bland-selv-slik. Nu skal 400 kontrolbesøg yderligere forhindre fusk og dårlige hygiejne i bland-selv slik-butikker. Hvis din bland-selv-slik-kiosk gennem længere tid sælger slik for omkring fem kroner/ 100 gram, er der med stor sandsynlighed ikke betalt danske afgifter af slikket. I 2014 og 2015 gennemførte Fødevarestyrelsens Rejsehold henholdsvis cirka 100 og 200 kontroller af butikker og grossister med bland-selv-slik udover den almindelige fødevarekontrol. 80 procent af kontrollerne i 2014 og 66 procent af kontrollerne i 2015 førte til sanktioner i form af indskærpelser, påbud og bøder – primært vedrørende sporbarhed. - Fødevarerejseholdet forsætter også jagten på de svindlere, der fusker med datomærkning, sporbarhed og opbevaring, siger miljø- og fødevareministeren til metroxpress. Metroxpress har fået Eufofins Steins Laboratorium til at bakterieteste slikprøver fra tre københavnske bland-selv-slik-kiosker. Der var ingen sygdomsfremkaldende tarmbakterier eller stafylokokker i slikprøverne. Så selv om der er en risiko for, at fredagsslikket fra bland-selv-slik-kiosken kan være for gammelt, er risikoen for, at du bliver syg af det ifølge Fødevarestyrelsen meget lille. - Selvom vi ikke har eksempler på forbrugere, der er blevet syge, er det stadigt vigtigt, at der er styr på hygiejnen i en butik, blandt andet fordi vi ved, at det langt fra er alle, der går til myndighederne, hvis de bliver syge af de fødevarer, de spiser – heller ikke når det gælder fredagsslik, siger specialkonsulent i Miljø- og Fødevareministeriet Erik Jepsen til metroxpress.

Mere kontrol med bland-selv slik.

Hvis du er en af dem, der på en typisk fredag aften skovler forskellige typer slik op i en slikpose, er der nu godt nyt til dig.

I 2016 vil Miljø- og fødevareministeren intensivere kontrollen med bland-selv slik. 400 målrettede kontrolbesøg skal gøre det svære at svindle med slikket og komme den dårlige hygiejne til livs.

Det initiativ sker blandt andet efter at metroxpress i torsdag skrev om, at Førevarestyrelsen og Skat de seneste måneder har afsløret omfattende fusk i bland-selv-slik-branchen.

Der skal være styr på hygiejnen hos de lagre, hvor slikket bliver opbevaret, og i de butikker, hvor forbrugerne køber deres fredagsslik. Derfor vil vi i 2016 fordoble antallet af kontroller i detail- og engrosvirksomheder med bland-selv slik for at tjekke, om de har styr på tingene.
Det siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen til metroxpress

Specialkonsulent i Miljø- og Fødevareministeriet, Erik Jepsen, uddyber til metroxpress:

- Forbrugerne skal kunne stole på de varer, de køber. Derfor går vi nu ind med 400 ekstra og målrettede kontroller for at få et overblik over forholdene i slikbranchen. Er der brug for vejledning får virksomhederne det. Og finder vi brodne kar og alvorlige svigt, så rykker vi ud med sanktioner - for eksempel bøder.


GALLERI: Her er alt det slik vi savner fra barndommen
GALLERI: Her er alt det slik vi savner fra barndommen

Miljø- og Fødevareministeriet vil yderligere undersøge, om der kan etableres en tværgående task force mellem myndighederne, der skal have til formål at undersøge fødevaresvindel generelt.

Fødevarestyrelsens rejsehold har det seneste år set flere eksempler på, at hygiejnen i bland-selv-slik-branchen er blevet tilsidesat. Eksempelvis er slikket blevet ompakket under meget uhygiejniske forhold. 

- Det er helt urimeligt, hvis de virksomheder, der sætter en ære i at drive en god virksomhed, bliver udkonkurreret af virksomheder, der bevidst handler med svindlet slik, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen til metroxpress.

30 ton slik beslaglagt: Uegnet til menneskeføde
30 ton slik beslaglagt: Uegnet til menneskeføde

Metroxpress har for nogle dage siden i samarbejde med Eurofins Steins laboratorium A/S lavet en stikprøvetest fra tre bland-selv-slik-kiosker i København. Formålet var at tjekke, om der var sygdomsfremkaldende bakterier i slikket. Læs resultatet her.

Sliksnyd for millioner i København
Sliksnyd for millioner i København

LÆS OGSÅ: Chok efter halloween-fest: Børn fik slik med nåle i

LÆS OGSÅ: Spilfirma vil købe Candy Crush for 40 milliarder kroner

LÆS OGSÅ: TV: Fældet af overvågning: Her stjæler grådig mor alt børnenes halloween-slik

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx