Af Ritzau - 22/06-17 14:12

Byt tandbørsten ud og seks andre måder at spare plastByt tandbørsten ud og seks andre måder at spare plast

Vi køber de samme små hverdagsprodukter og smider dem ud igen og igen. Se, hvordan du let kan bytte nogle af plastsynderne ud med miljøvenlige alternativer.

storybild

Byt tandbørsten af plast ud med en i eksempelvis bambus. (Billede: Free/Colourbox)

Tandbørste, skraldeposer og vandflasker. Vi bruger masser af små plastprodukter, som gør hverdagen lidt lettere.

Og hver dag smider vi plast ud for at købe nyt.

Mange af produkterne er så indgroede i hverdagen, at vi slet ikke tænker over det daglige spild. Men det er ikke svært at bytte nogle af hverdagens små plastsyndere ud med mere bæredygtige materialer.

Her får du syv hverdagsting, du nemt kan bytte ud for at spare plast.

1) Børster

De fleste har et væld af børster derhjemme lige fra tandbørsten, hårbørsten og neglebørsten til opvaskebørsten. Fælles for dem er, at de fleste er lavet med et håndtag i plast.

Derfor giver det god mening at skifte de mange børster ud med træ. Det kan eksempelvis være en tandbørste i bambus.

2) Poser

Det en god vane at have et net i tasken eller en genbrugspose i tasken, siger Sine Beuse Fauerby, miljøpolitisk seniorrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening.

Men det kan jo glippe for alle, og så ender man med at købe en af supermarkedet tykke plastikposer. Gør man det, skal man bare sørge for at genanvende den, siger Sine Beuse Fauerby.

- Det er jo rigtig god solid plastik, som kan holde til at blive brugt mange gange. Det er spild at bruge en stor, god Netto-pose, som er lavet i holdbar plast, som skraldepose, bemærker hun.

Til skraldepose bør man i stedet købe poser, der er lavet i tyndt genbrugsplast.

- Køb bare de billige og tynde poser i genbrugsplast til restaffald. Det kræver ikke så meget at være skraldepose, siger Sine Beuse Fauerby med et grin.

Hun har også oplevet, at når folk køber poser i bionedbrydelig plast, eksempelvis hundeposer, så tror de, at det er okay at smide dem i naturen.

- Men det er det altså ikke. Den nedbrydes ikke bare lige inden for kort tid. Så når man har samlet hundelorten op, skal man også afskaffe den korrekt, siger Sine Beuse Fauerby.

3) Engangsservice

Her er et helt oplagt sted at spare på plasten, for engangsservice bliver - som navnet antyder - kun brugt en enkelt gang, før det ender som skrald.

Sine Beuse Fauerby råder til at man bruger den service, man måske har til en picnic, ellers kan man købe service i hård plast, som kan vaskes af og bruges igen.

Vil man af praktiske årsager bruge engangsservice, er der dog også et råd fra Vibeke Myrtue Jensen, miljøpolitisk rådgiver hos Forbrugerrådet Tænk:

- Man kan købe mere miljøvenligt engangsservice. Det kan være praktisk med engangsservice, men det behøves ikke at være af plastik, siger hun.

Gå efter Svanemærket og miljømærkede produkter.

- Men de er svanemærkede primært ud fra, at de så ikke indeholder eksempelvis fluorerede stoffer og ikke så meget ud fra genanvendelse, tilføjer Sine Beuse Fauerby.

4) Flasker

Plastflasken er en af hverdagens plastsyndere.

- Hav en drikkedunk med, der kan komme i opvaskemaskinen, så den kan blive ordentligt ren og undgå at købe vand på flaske. Sådan en kildevand kan ikke gå i opvaskemaskinen. Vi har rigtig godt drikkevand i vandhanen, så det vil vi klart anbefale, siger Sine Beuse Fauerby.

Vælg en flaske i hård plast, så den ikke indeholder blødgørere, eller en flaske i glas.

Er flasken af glas, er man helt sikker på, at den ikke afgiver uønsket kemi, siger Vibeke Myrtue Jensen.

5) Tandstikker og vatpinde

- Når man er ude på spildevandsanlæg, så ser man rigtig mange vatpinde, fordi folk putter dem i toilettet. Og det skal man lade være med, for toilettet er ikke en skraldespand, siger Sine Beuse Fauerby.

Byt dem ud med træ i stedet for plast.

6) Tøj i kunstige materialer

- Plast udledes jo mange steder, og et af de steder er, når vi vasker tøj, der består af polyester, altså forskellige plastikfibre, siger miljøpolitisk seniorrådgiver Sine Beuse Fauerby.

Hun forklarer, at man generelt skal prøve at vaske sit tøj så lidt som muligt. I stedet kan man hænge det til luftning eller hænge tøjet op på badeværelset, mens man går i bad, så det får vanddamp.

- Hvis man skal gøre det helt rigtigt, skal man købe økologisk bomuld og prøve at undgå polyester. Fleecetæpper og -trøjer skal man gerne undgå at vaske for meget, tilføjer Sine Beuse Fauerby.

7) Klude

Man redder ikke verden ved at skifte sine karklude ud, men det er dog et sted at starte, bemærker Vibeke Myrtue Jensen.

- Det er et af de polyesterprodukter, man kan undgå. Brug i stedet en økologisk bomuldsklud, der kan vaskes, siger Sine Beuse Fauerby.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx