Af Ritzau - 25/04-17 11:38

Sådan passer du på din hørelse i hverdagenSådan passer du på din hørelse i hverdagen

Jo højere støj man udsætter sig for, jo kortere tid bør man omgive i den. Det gælder om at finde balancen mellem eksponering og ro, siger to fageksperter.

storybild

I stedet for at skrue op for sin egen lyd skal man gå væk fra støjkilden. (Billede: Scanpix/Soeren Bidstrup)

Sus, skrål, suk og sirener. Hver eneste dag bombarderes ørerne af forskellige lyde i alle arter og niveauer.

Lydstyrke måles i decibel (dB), og en almindelig samtale ligger på mellem 60 og 70 dB.

Ens arbejdsgiver skal stille høreværn til rådighed, når niveauet rammer 80 dB, og ved 85 dB skal man faktisk skærme ørerne med dem.

85 dB kan sammenlignes med lydstyrken ved en stærk trafikeret vej, fortæller Jesper Hvass Schmidt, der er overlæge på Høreklinikken ved Odense Universitetshospital.

- Hvis man skal anstrenge stemmen i et rum, hvor der er meget støj, så er man formentligt tæt på at være omkring de 85 dB, siger han.

Nogle ører er mere sensitive, mens andre er meget robuste. Ens tolerancegrænse, for hvornår støj sætter sig som permanente høretab, er ekstrem individuel trods de vejledende grænseværdier.

Der er risiko for høretab ved hver eneste eksponering, men skader sker som regel først ved belastninger i længere perioder.

Hvor meget, man kan tåle, afhænger af ens ører og den daglige støjeksponering samt varigheden og hyppigheden deraf, understreger Jesper Hvass Schmidt.

- Og det har selvfølgelig ekstra betydning, hvis man eksempelvis går på jagt, hører høj musik eller har et støjende arbejde, siger han.

Derfor handler det om balance, tilføjer audiologopæd Susanne Nemholt Rosing, der har en ph.d. i tinnitus og lydoverfølsomhed og er en del af tinnitusteamet på Høreklinikken ved Odense Universitetshospital.

- Arbejdsrelateret støj er vi blevet meget bedre til at håndtere, men samtidig har vi fået mere fritidsstøj, siger hun og peger især på brugen af høretelefoner til at høre musik på farten.

En del musikafspillere har en indbygget maksimumsgrænse på omkring 95 dB. Ifølge de vejledende grænseværdier kan man tåle 94 dB i en time om dagen og 97 dB 30 minutter om dagen.

Jo højere man skruer op, jo kortere tid kan man høre det i, understreger Susanne Nemholt Rosing.

- Isoleret set er det ikke farligt at høre en høj lyd, bare den ikke varer særlig lang tid. Under alle omstændigheder er det altid bedre at reducere støjen fra omgivelserne i stedet for at skrue op for sin egen lyd, siger hun og råder:

- Køb nogle høretelefoner af god kvalitet. Tit skruer man op for at få bassen med, men så kommer der vildt meget diskant lyd også.

Kroppen advarer en om, at man har været udsat for overeksponering af høj lyd i for lang tid ved midlertidige høretab og hyletoner.

Men det bedste høreværn er ens sunde fornuft, siger Susanne Nemholt Rosing.

- Man skal huske at tænke i lyttepauser, så ørerne får holdt lidt fri, siger hun og fortsætter:

- Der er nogen situationer, hvor det ikke giver mening at høre musik – ude i trafikken eksempelvis. Der er så meget støj, at man er nødt til at skrue højt op, og så mister man desuden også den alarmering fra ringeklokker og udrykninger, man skal kunne høre fra sine omgivelser.

Fakta: Beskyt ørerne i hverdagen:

- Invester i høretelefoner af god kvalitet.

- Gå væk fra støjkilden i stedet for at skrue op.

- Hav lyttepauser i løbet af dagen.

Vejledende grænseværdier: 85 dB: 8 timer 88 dB: 4 timer 91 dB: 2 timer 94 dB: 1 time 97 dB: 30 minutter 100 dB: 15 minutter 103 dB: 7½ minut 106 dB: 4 minutter 109 dB: 2 minutter 112 dB: 1 minut 115 dB: 30 sekunder

Kilder: Høreforeningen, sundhed.dk, Arbejdstilsynet, Susanne Nemholt Rosing og Jesper Hvass Schmidt.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nærmer sig podiet: Brølstærk Fuglsang...
bt.dk
Kongehuset deler billede indefra: Her...
bt.dk
Engelsk legende helt vild med...
bt.dk
Overvældende interesse for at se...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx