Af - 17/09-13 23:16

Eksperter kræver storvask i bankerneEksperter kræver storvask i bankerne

Bankerne skal have deres råderum begrænset med strammere regler for udlån og risici.

storybild

(Billede: Thomas Freitag / Arkivfoto)

Bankerne skal have deres råderum begrænset med strammere regler for udlån og risici.

Det vurderer et regeringsnedsat ekspertudvalg med professor Jesper Rangvid i spidsen, der det seneste halvandet år har kulegravet grundene til, at finanskrisen ramte Danmark hårdere end mange andre lande, skriver Politiken onsdag.

Ifølge Politikens oplysninger vurderer udvalget, at Danmark ikke kunne have undgået at blive ramt af den finansielle krise. Men en række nationale omstændigheder gjorde, at dansk økonomi var bragt i en ekstra sårbar position.

LÆS OGSÅ: Finanstilsyn og Nationalbank får finanskrise-kritik

Rapporten giver 18 anbefalinger til at undgå en gentagelse af bankkrisen ved at skærpe reglerne for blandt andet solvens, udlån og bestyrelseskompetencer.

Rapporten udgives først onsdag, men Politiken har læst anbefalingerne. For eksempel skal det være sværere for bankerne at låne store beløb ud til enkeltkunder.

De mange danske bankkrak skyldes ofte, at netop de store engagementer går galt. Og ekspertgruppen foreslår direkte, at nye bestyrelsesmedlemmer skal på skolebænken.

Flere forslag er ikke med i anbefalingerne. For eksempel at splitte de største banker op, så de ikke bliver så store, at de ødelægger samfundsøkonomien, hvis de går fallit. Det ønskede kun et mindretal i udvalget.

Enhedslisten, der nedsatte udvalget sammen med regeringen, ærgrer sig.

- Udvalget har alt for lidt fokus på det strukturelle problem i bankvirksomheder. For eksempel ville det give en meget stor sikkerhed, hvis man delte de store banker op i egentlig bankvirksomhed og investeringsvirksomhed. Der er også andre muligheder for opdeling, siger partiets erhvervsordfører, Frank Aaen, til Politiken.

Et af udvalgets centrale forslag ventes dog at blive skudt ned af regeringen, nemlig en ophævning af fastfrysningen af ejendomsværdiskatterne. Det ville være en politisk bombe - et bredt flertal indgik i 2012 en aftale, der holder skatterne i ro frem til 2020.

Per H. Hansen, der er professor ved CBS og ekspert i finanskriser, mener, der er masser af gode takter i anbefalingerne, men de er ikke tilstrækkelig vidtgående:

- Grundlæggende er det meget svært at gardere sig mod finanskriser. Det, som er lagt frem her, tror jeg ikke er nok«, siger han til Politiken.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Multiresistente bakterier spreder sig...
bt.dk
Kronprins Frederiks ekskæreste i...
bt.dk
Modeekspert sætter ord på prins...
bt.dk
Flyttede 17 dage før samlever døde:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx