Af Ritzau - 05/12-16 11:16

Vred Donald Trump vækker økonomisk bekymringVred Donald Trump vækker økonomisk bekymring

USA's kommende præsident Donald Trump angriber Kina på Twitter. Det skaber uro og bekymring.

storybild

Donald Trump har skabt usikkerhed med et par vrede tweets rettet mod Kina. (Billede: Free/Celebrity Photo/colourpress.com)

Donald Trump, USA's næste præsident, begav sig søndag ud i en større tirade mod Kina på det sociale medie Twitter. Det får økonomer til at rynke brynene og se risiko for en handelskrig.

Konflikten er opstået efter Donald Trumps telefonsamtale med præsidenten for Taiwan.

Kina anser Taiwan for at være en del af landet og er meget imod, at Taiwan bliver behandlet som en selvstændig nation.

Forholdet er politisk enormt betændt, og derfor er det også årtier siden, at en amerikansk præsident har talt med en taiwansk ditto.

Kina har officielt protesteret mod samtale. Det fik søndag Donald Trump til tasterne.

- Spurgte Kina os, om det var ok at devaluere deres valuta for at gøre det sværere for vores selskaber at konkurrere, brandbeskatte vores produkter eller bygge et massivt militært apparat i Det Sydkinesiske Hav?

- Det tror jeg ikke!, skrev Donald Trump.

Udmeldingen har skabt frygt for, at Donald Trump vil gøre alvor af sin retorik under valgkampen om at lægge en straftold på kinesiske varer og udråbe Kina til at valutamanipulator.

Det kan blive starten på en handelskrig, der kan få store, negative konsekvenser for verdensøkonomien.

- Det ser ud til, at der vil komme handling bag de hårde ord fra valgkampen, hvor han beskyldte Kina for at manipulere med sin valuta og varslede toldbarrierer.

- Hvor meget handling ved vi ikke endnu. Men det er en bekymrende udvikling, ingen tvivl om det, siger cheføkonom hos Nordea Helge Pedersen.

Hvis Donald Trump gør alvor af sine udtalelser og begynder at straffe selskaber for at outsource og straffe andre lande med told for at mindske importen, vil det være et mærkbart skift fra de sidste årtiers fokus på øget frihandel.

- Det kan godt være, at dette her varsler et nyt paradigme. Og et, man som økonom bliver nødt til at være bekymret for, siger Helge Pedersen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

I smerter før storstilet arrangement:...
bt.dk
Voldsom brand hærger strandkro: 'Der...
bt.dk
Blev enkemand som 38-årig: Nu er...
bt.dk
Kongehuset uddyber problemer før...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx