Af Ritzau - 22/05-17 06:01

Undgå fælder: Sælg boligen selv uden dyre overraskelserUndgå fælder: Sælg boligen selv uden dyre overraskelser

Nogle ting kan du snildt klare selv, men der kan også være penge at spare i det lange løb, hvis du får en professionel indover.

storybild

Du kan klare det meste af salgsprocessen selv, men når du når til købsaftalen, bør du få en rådgiver indover, råder seniorjurist Tina Dhanda Kalsi fra Forbrugerrådet Tænk. (Billede: Scanpix/Martin Ballund)

Drømmehuset er dukket op. Det rigtige antal kvadratmeter, tæt på børnenes skole og med den rette afstand til jobbet.

Så skal I bare lige af med den nuværende bolig. Men det kan man i disse digitale tider godt klare selv.

Ikke? Jo måske. Men der er alligevel steder, hvor I måske bør få en professionel indover, råder Tina Dhanda Kalsi, seniorjurist hos Forbrugerrådet. Det kan nemlig spare jer for mange penge i det lange løb.

1) Prisfastsættelsen

Det første skridt er at sætte en pris på den bolig, man vil sælge. Her er man hjulpet godt på vej ved at undersøge kvadratmeterpriserne i området på nettet.

Vil man have et mere kvalificeret bud på en salgspris, kan man kontakte en ejendomsmægler, siger Louise Holm, uddannet ejendomsmægler, indretningskonsulent og boligstylist fra Sales Styling.

Så kan de muligvis komme ud og lave en vurdering. Det koster dog lidt.

2) Du er ansvarlig for oplysningerne til køber

Det er ikke ligegyldigt hvilke oplysninger, køber bliver præsenteret for. Man risikerer nemlig at blive gjort erstatningsansvarlig.

Du kan for eksempel finde arealoplysninger for boligen i BBR-registret, men du kan ikke være sikker på, at oplysningerne i BBR-registret nødvendigvis er korrekte.

- Hvis køber efterfølgende finder ud af, at man har fået færre kvadratmeter. Så vil det afhænge af en konkret vurdering, om man så har betalt for meget for ejendommen, forklarer Tina Dhandi Kalsi fra Forbrugerrådet Tænk.

Derfor er det vigtigt at få indhentet de oplysninger, der er i tingbogen. Så får man oplyst det tinglyste areal, som er mere retvisende.

3) Huseftersynsordningen

Du er som udgangspunkt ansvarlig for husets tilstand ti år efter salget. Men du kan blive fritaget for det ansvar ved hjælp af huseftersynsordningen.

Det kræver en tilstandsrapport, en el-installationsrapport, og at du indhenter et tilbud på en ejerskifteforsikring, som du tilbyder at betale halvdelen af. Det skal fremlægges, inden der indgås en aftale om et køb, forklarer Tina Dhandi Kalsi.

Benytter du dig af den mulighed, hæfter du ikke for eventuelle skjulte skader.

4) Pas på købsaftalen

Tina Dhanda Kalsis bedste råd er at få en rådgiver indover, når der skal udarbejdes en købsaftale.

- Det vil jeg råde til både for sælger, og at køber får sin egen rådgiver på. Købsaftalen er det juridiske dokument, som skal regulere forholdet mellem parterne, siger hun og tilføjer:

- Det kan få vidtrækkende konsekvenser for begge parter, hvis man bare finder en standard købsaftale, men ikke helt har forstået rækkevidden af vilkårene.

Fakta: Værd at vide om huseftersynsordningen

- Huseftersynsordningen kan bruges både ved salg af ejerlejligheder og villaer. Det er dog mest almindeligt ved villaer.

- Det skyldes, at hvis der er fællesarealer ved en ejerlejlighed, skal der foreligge en rapport, der også dækker dem. Afhængigt af hvor store de er, kan det være en dyr fornøjelse, hvis en rapport kun har seks måneders gyldighed.

- Du skal dog stadig oplyse om væsentlige forhold, du kender til, som kan have betydning for købers beslutning.

Kilde: Tina Dhanda Kalsi.

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Superliga-klippe kan ikke mere og...
bt.dk
Efter Wengers afsked: Mange vil have...
bt.dk
Ekspert slår alarm: 'Det her er den...
bt.dk
Fornem hyldest til Magnussen: Han er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx