Af Ritzau - 23/03-17 16:39

EU-plan vil kvase barrierer for handel på tværs af grænserEU-plan vil kvase barrierer for handel på tværs af grænser

Kun syv procent af forbrugerne i EU har købt en finansiel tjenesteydelse fra en udbyder i et andet EU-land.

storybild

EU-Kommissionen vil gøre det lettere for forbrugere at benytte udenlandske banker og at låne penge i andre lande. (Billede: Colourbox)

Det er alt for svært og dyrt for europæiske forbrugere at bruge penge i andre EU-lande.

Det mener EU-Kommissionen, der med en ny handlingsplan vil fjerne en række barrierer, som de mener, i dag hæmmer det indre markeds enorme potentiale.

Formålet er at åbne markedet op, så det eksempelvis bliver langt lettere at åbne en bankkonto, låne penge eller at tegne en forsikring i et andet EU-land. Også gebyrer for at overføre penge til andre lande skal reduceres.

- Forbrugerne bør have adgang til de bedste produkter, som findes i hele EU - ikke blot i deres eget land, siger EU-Kommissionens næstformand, Valdis Dombrovskis.

På et pressemøde påpeger han torsdag, at blot syv procent af EU-borgerne i dag har købt en finansiel tjenesteydelse i et andet EU-land.

Det tal bør ifølge ham være langt højere.

- På et ægte indre marked bør sondringen mellem indenlandske og udenlandske udbydere ikke længere betyde noget, siger kommissæren.

Handlingsplanen sigter også mod at beskytte forbrugere, der i forbindelse med køb i udlandet får valget mellem at betale i egen eller fremmed valuta.

Undersøgelser viser nemlig, at denne service i langt de fleste tilfælde er skadelig for køberen. Typisk tilbydes man en meget ufordelagtig kurs.

Netop det tiltag begejstrer Den Europæiske Forbrugerorganisation (BEUC).

- At give en kunde muligheden for at betale i sin egen valuta kan forekomme som en god service, siger BEUC-chef Monique Goyens.

- Men virkeligheden er, at forbrugeren nærmest altid kommer til at betale for meget. Det er urealistisk at forvente, at kunden foretager en kompliceret udregning lige på stedet, siger hun.

EU-Kommissionen har allerede fjernet en stribe af de lovgivningsmæssige hindringer for det indre marked for finansielle tjenesteydelser.

Den nye handlingsplan fastsætter en køreplan for det videre arbejde.

I det indeværende år regner kommissionen blandt andet med at fremsætte et lovforslag, der gør pengeoverførsler mellem lande billigere.

Planen er også at gøre det lettere for de europæiske banker at tjekke identiteten på en potentiel kunde fra udlandet.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx