Af Ritzau - 04/10-16 13:47

Eksporten til Storbritannien trues af pundets bundkursEksporten til Storbritannien trues af pundets bundkurs

Danske varer er siden briternes nej til EU blevet en hel del dyrere på den anden side af Nordsøen.

storybild

Briterne har netop fået nye pengesedler, som efter weekenden ikke er lige så meget værd som de gamle. (Billede: Scanpix/Stefan Wermuth)

Pundet er i sit laveste niveau over for dollaren i mere end 30 år, og på samme måde gælder det, at man får flere pund for en dansk hundredekroneseddel end længe set.

Det er selvfølgelig godt nyt for London-turister, men det kan gøre det sværere at afsætte danske varer på et af vores største eksportmarkeder, fordi de bliver dyrere for briterne.

Derfor er der grund til bekymring, mener chefanalytiker Allan Sørensen fra Dansk Industri.

- Der er nok ingen tvivl om, at den danske eksport bliver ramt af det her.

- I første omgang vil det formentlig ske i kraft af, at briterne bytter udenlandske varer ud med deres egne, fordi prisforskellen er blevet større.

- I anden omgang vil efterspørgslen dale, fordi væksten i den britiske økonomi aftager. Det sænker efterspørgslen, og dermed er der færre aftagere af de danske produkter, siger analytikeren.

Pundets svækkelse følger, efter at premierminister Theresa May i weekenden annoncerede, at briterne allerede i marts næste år vil begynde forhandlingerne om vilkårene for en udtræden af EU.

Og det er en hel del tidligere, end markederne havde forventet, mener Ib Fredslund Madsen, der er chefstrateg i Jyske Bank.

- Processen ser nu ud til at gå hurtigere, end de fleste havde regnet med, og det har indvirket negativt på pundet - nok også fordi det virker lidt forceret.

- Så opstår der frygt for, at man opnår en dårligere aftale med EU end forventet, vurderer han.

Et britisk pund kostede mandag ifølge Nationalbankens kurser 8,53 kroner. 23. juni - dagen for den britiske EU-afstemning - lød kursen på 9,71 kroner. Det svarer til et fald på 12 procent.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx