08/03-15 15:37

Mænd tjener forsat mere end kvinderMænd tjener forsat mere end kvinder

De danske kvinder halser stadig betydeligt efter mændene, når det handler om lønposens størrelse.

storybild

(Billede: Polfoto)

Søndag gik kvinder landet over på gaden for at slå et slag for ligestillingen på kvindernes internationale kampdag, og det kan have været med god grund. De danske mænd tjener nemlig stadig betydeligt mere end kvinderne.

- Den store forskel, der er på mænd og kvinders løn, er en knude, vi skal have løst. Den står simpelthen i vejen for, at vi med overbevisning i stemmen kan kalde os et ligestillet land, siger LO's næstformand Lizette Risgaard i en pressemeddelelse.

De nyeste tal fra SFI, Det nationale forskningscenter for velfærd, viser, at der i 2011 var en lønforskel på 17 procent mellem kønnene. Beregningerne er lavet ud fra gennemsnitsindkomsten, og der tages for eksempel ikke højde for, at der er flere mænd end kvinder i lederjob.

BLOG: Den hjælpende hånd føles som en lussing i ansigtet
BLOG: Den hjælpende hånd føles som en lussing i ansigtet

Tallene bakkes op af den nyeste lønstatistik fra HK/Privat fra 2014. Her tjente de mandlige medlemmer 10 procent mere end kvinderne, hvilket er en fremgang i forhold til året forinden, hvor forskellen var på 11,9 procent.

- Selvom det altid er godt nyt, når forskellen på mænds og kvinders løn bliver mindre, så jubler jeg ikke ligefrem. 10 procent er stadigvæk en meget høj lønforskel, siger Marianne Vind, næstformand for HK/Privat.

Hvis uligheden skal til livs, så kræver det, at kulturen på de danske arbejdspladser ændres. Første skridt på vejen er, at kollegerne skal tale åbent om lønforhold.

- Det er en udbredt misforståelse, at det er ulovligt at tale om løn på arbejdspladsen. Det ligger så dybt i danskernes kultur, at man bare ikke taler om, hvad man får i løn. Det er kun virksomhederne som vinder på, at man ikke taler om løn, siger Marianne Vind.

Mænd er mere selvoptagede end kvinder
Mænd er mere selvoptagede end kvinder

Lønforskellen i Danmark svarer til gennemsnittet i EU, men der er store udsving, hvis man kaster et blik ned over de europæiske lande. Det viser nyeste tal fra Eurostat fra 2013.

Slovenien er det land i EU, hvor lønforskellen mellem mænd og kvinder er mindst, hvor mændene blot tjener 3,2 procent mere end kvinderne. I den anden ende af skalaen finder man Estland, hvor mændene tjener knap 30 procent mere.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Langt fra VM-form: Bendtner får hård...
bt.dk
Forholdet gik i stykker, da hun...
bt.dk
Ny modedille vakte opsigt på sociale...
bt.dk
Endelig: Kim Kardashian deler det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx