Af Ritzau - 16/08-16 10:00

Gavepenge til børn: Det skal du videGavepenge til børn: Det skal du vide

Kontante gaver er ikke længere et tabu på børns ønskesedler. Men bør du holde fast i materielle gaver? Økonomer er uenige.

storybild

Det er vidt forskelligt, hvornår børn er modne til at behovsudsætte og spare op til større ting, som de ønsker sig. (Billede: Free/Colourbox)

Ønskelisten er renset for navne på populært legetøj som Lego, computerspil, Nerf-pistoler og tegnebøger. I stedet står der blot ét ord - penge.

For forældre og gæster til barnets fødselsdag eller til juleaften er det naturligvis langt den letteste løsning at fiske et par sedler op af pungen eller at køre en tur hen til bankautomaten.

Men er det okay at give børn pengegaver, eller bør man insistere på at købe noget materielt?

Direktør Susanne Arvad, der yder frivillig rådgivning til private og virksomheder, hælder til det sidste.

- Der er for mange, der ønsker sig penge eller gavekort, fordi de ingen andre ønsker har. Personligt er jeg kun tilhænger af at give penge til konfirmation eller større begivenheder som en 18-års fødselsdag, siger hun.

Susanne Arvad fortæller, at hun selv holder meget af at bruge tid på at finde en gave, som modtageren bliver glad for. Men der kan omvendt være gode argumenter for, at den nærmeste familie giver penge til et barn i alderen 0-3 år, mener hun.

- Børn i den alder har som oftest ikke det helt store behov. Og penge på en konto kan give god mening, hvis giverne er forældre, bedsteforældre og oldeforældre, siger Susanne Arvad.

Selv om de fleste nok kan blive enige om, at danske børn næppe lider nød rent materielt, er det omvendt ikke sådan, at danske børn får meget store beløb i lommepenge.

I forbindelse med skolestarten sidste år foretog Nordea en undersøgelse, der viste, at danske børn får temmelig beskedne beløb i lommepenge, fortæller forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen.

For de 6-8-årige drejede det sig om 65 kroner om måneden. For de 9-11-årige 104 kroner om måneden og for de 12-14-årige 195 kroner om måneden.

- For mange børn er lommepengeniveauerne så lave, at hvis de skal spare sammen til større ting af de penge, så betyder det, at de aldrig når i mål. Derfor kan det give god mening at hjælpe dem på vej med pengegaver. Husk på, at børn ofte også skal gøre et stykke arbejde derhjemme for at få lommepenge, siger Ann Lehmann Erichsen.

Louise Skjødsholm, der er konsulent i finansielt forbrug hos Penge- og Pensionspanelet mener, at man bør tænke over, om det enkelte barn er gammelt nok og modent til at håndtere pengegaver.

Det handler blandt andet om, hvorvidt barnet kan behovsudsætte og spare fornuftigt op til større ting, mener hun.

- Så kan det være rigtig god læring. Men hvis pengene bare bliver snoldet op, så skulle man måske have snakket med forældrene om, hvad der ville være en god gave til barnet, hvis ikke han eller hun har særlige ønsker i forvejen, siger hun.

Børn og pengegaver:

- I 9-10-års-alderen er de fleste børn som udgangspunkt modne nok til at spare sammen til større ting.

- Tal med forældrene og hør, om de har gode idéer til alternative gaver, hvis barnet kun ønsker sig penge eller gavekort.

- Vælger man at give mindre børn penge, er det en god idé at give dem mønter, som de kan komme i en sparegris.

- Er der tale om børn i alderen 0-3 år, kan den nærmeste familie overveje at indbetale penge på en konto. Børn i den alder har ikke det store behov og får måske i forvejen masser af gaver.

Kilder: Susanne Arvad, Arvad Finanshus og Ann Lehmann Erichsen, Nordea

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx