Af Ritzau - 12/04-17 06:01

Derfor kan du spise æg med god samvittighedDerfor kan du spise æg med god samvittighed

Du har sikkert hørt, at du skal undgå æg, hvis ikke du vil ende med et for højt kolesteroltal. Men det er en myte.

storybild

Æg er i mange år blevet beskyldt for at kunne give blodpropper som følge af forhøjet kolesterol. Men ifølge DTU Fødevareinstituttet er æg både sundt og fyldt med vitaminer, som vi har brug for. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Lafur Steinar Gestsson)

Der er ingen grund til at gå uden om æg på påskebordet, hvis du er bange for at få for meget kolesterol.

I mange år har æg haft et notorisk rygte for at øge mængden af kolesterol i blodet, som kan føre til hjerte-kar-sygdomme.

Men den effekt er aldrig blevet dokumenteret på mennesker, fortæller Børge Nordestgaard, der er overlæge på Herlev og Gentofte Hospital og klinisk professor ved Københavns Universitet.

- Idéen om, at for mange æg fører til forhøjet kolesterol i blodet stammer fra gamle dyreforsøg, hvor man forskede i åreforkalkning, siger han.

- Man gav dyrene æg eller rent fremstillet kolesterol for at få kolesterolniveauet til at stige, og det giver åreforkalkning, siger han.

Sidenhen har undersøgelser vist, at vi ikke skal skyde skylden på ægget, men derimod mættet fedt, som typisk kommer fra mejeriprodukter og dyr.

I en rapport fra 2011 kunne DTU Fødevareinstituttet konkludere, at selv om æg indeholder meget kolesterol, vil et indtag på op til syv æg om ugen for den raske befolkning ikke føre til øget risiko for udvikling af hjerte-kar-sygdomme.

Jeppe Matthiessen, der er seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet fortæller, at æg er rige på en del næringsstoffer og bidrager med D-vitamin og selen.

- Flere landes myndigheder og sundhedsorganisationer anbefaler, at det samlede kolesterolindtag fra kosten begrænses til 300 milligram per dag, siger han og fortæller, at det gennemsnitlige indtag i de nordiske lande er 250 til 350 milligram per dag.

Et gennemsnits æg på cirka 56 gram bidrager med cirka 240 milligram kolesterol, som er lokaliseret i blommen.

Derfor kan du altså spise syv æg om ugen uden dårlig samvittighed.

Men selv om syv æg om ugen ikke er forbundet med en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme, så er det ikke ensbetydende med, at vi skal spise to til fire æg om dagen, fastslår Børge Nordestgaard, der er overlæge på Herlev og Gentofte Hospital.

- Man skal stadig passe på kosten, spise varieret og få målt sit kolesteroltal, så det ikke er for højt, siger han.

Fakta: Det kan du selv gøre for at sænke dit kolesteroltal

- Vælg umættede fedtstoffer, som primært findes i planter og fisk.

- Vælg raps- og olivenolie.

- Spis gerne nødder og mandler, avocado og 350 gram fisk om ugen heraf 200 gram fed fisk som laks, sild, makrel, hellefisk og ørred.

- Spar på det mættede fedt, som primært findes i fødevarer med et højt indhold af animalsk fedt.

- Spis 300 gram frugt og 300 gram grønt om dagen.

- Vælg fødevarer med nøglehulsmærket eller det orange fuldkornsmærke.

- Dyrk motion.

Kilde: Hjerteforeningen.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx